Pikkupalpakko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkupalpakko
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Yksisirkkaiset
Kladi: Commelinids
Lahko: Poales
Heimo: Osmankäämikasvit
Suku: Palpakot Sparganium
Laji: natans
Kaksiosainen nimi

Sparganium natans
L.

Katso myös

  Pikkupalpakko Commonsissa

Pikkupalpakko (Sparganium natans) on palpakoihin kuuluva monivuotinen vesikasvi.

Se on 8–30 senttimetriä pitkäksi kasvava kohenevavartinen juurakollinen ruohokasvi. Lehdet kasvavat lyhyehköiksi tai virtavedessä melko pitkiksikin, tavallisesti 3–6 millimetriä leveiksi. Ne ovat tupellisia, litteitä, velttoja, vaaleanvihreitä, läpikuultavia, monisuonisia ja tylpähköjä. Kukintoranka on haaraton, lyhyt ja tiheä. Kukinnossa on useita pallomaisia, monikukkaisia sykeröitä tiheänä ryhmänä, hedesykeröt kasvavat emisykeröiden yläpuolella. Hedesykeröitä on tavallisesti yksi tai harvoin kaksi, emisykeröitä on yhdestä kolmeen, jälkimmäiset ovat kaikki lehtihankaisia. Pikkupalpakon hedelmä on kuivahko luumarja, leveän sukkulamainen, väriltään vaaleanruskea tai kellertävä, 3–4 mm pitkä, kärkiodan pituus on noin 1 mm.[2][3] Pikkupalpakko risteytyy muun muassa kaitapalpakon, rantapalpakon, siimapalpakon ja pohjanpalpakon kanssa.

Suomessa pikkupalpakkoa esiintyy yleisenä koko maassa. Vain pohjoisessa Lapissa se on vähälukuisempi.[4][2] Laji kasvaa Suomessa ojissa, lammikoissa, allikoissa ja suojaisissa poukamissa matalassa vedessä muta- ja turvepohjalla. Toisinaan se kasvaa märällä maalla, joskus puroissa ja joissa virtaavassa vedessä.[3][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lansdown, R.V.: Sparganium natans IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 11.5.2022. (englanniksi)
  2. a b c Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. uudistettu painos. Helsinki: Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo, 1998. ISBN 951-45-8167-9.
  3. a b Pinkka – Lajintuntemuksen oppimisympäristö: Pikkupalpakko (Sparganium natans)
  4. Kasviatlas 2018: Pikkupalpakon (Sparganium natans) levinneisyys Suomessa.
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.