Pikkunokipöllö

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkunokipöllö
Lesser Sooty Owl at Bonadio's Mabi Wildlife Reserve.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Tornipöllöt Tytonidae
Suku: Tornipöllöt Tyto
Laji: multipunctata
Kaksiosainen nimi

Tyto multipunctata
Mathews, 1912[2]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Pikkunokipöllö Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pikkunokipöllö Commonsissa

Pikkunokipöllö (Tyto multipunctata) on tornipöllöjen sukuun kuuluva lintu. Sitä tavataan Australian kosteassa tropiikissa. Muiden petolintujen tavoin sen naaras (37 cm) on suurempi kuin koiras (33 cm). Se kuuluu ympäristön kannalta tärkeään pöllöryhmään, sillä se on tehokas saalistaja, joka pitää kurissa jyrsijäpopulaation. Se syö lähinnä rottia, pussimäyriä ja muita jyrsijöitä, mutta joskus myös lintuja ja liito-oravia (Petauristini). Pikkunokipöllö on pitkäikäinen, ja sen pesintäkausi ulottuu tammikuusta elokuuhun. Se luokitellaan yleiseksi vaikka sen esiintymisalue on aika pieni. Se kuuluu Australiassa suojeltuihin lintuihin.

Jotkut auktorit pitävät sitä nokipöllön alalajina, esimerkiksi BirdLife International ja IUCN, joka arvioi sen määräksi 2 000 pesivää paria.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. BirdLife International: Tyto multipunctata IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.3. 2014. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 23.2.2015. (englanniksi)
  2. Integrated Taxonomic Information System (ITIS): Tyto multipunctata (TSN 555349) itis.gov. Viitattu 15.3.2012. (englanniksi)
  3. Birdlife International: Tyto tenebricosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 16.10.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.