Pikkumunkkitangara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkumunkkitangara
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Varpuslinnut Passeriformes
Heimo: Tangarat Thraupidae
Suku: Munkkitangarat Conothraupis
Laji: mesoleuca
Kaksiosainen nimi

Conothraupis mesoleuca
(Berlioz, 1939)

Katso myös

  Pikkumunkkitangara Wikispeciesissä
  Pikkumunkkitangara Commonsissa

Pikkumunkkitangara (Conothraupis mesoleuca) on erittäin uhanalaisena Brasiliassa elävä lintu. Lajia luultiin sukupuuttoon kuolleeksi, mutta niitä löytyi vuonna 2003 neljältä pieneltä alueelta Emasin kansallispuistosta Cerradosta.[1]

Pikkumunkkitangara on kooltaan noin 16-senttinen. Pikkumunkkitangara muistuttaa ulkonäöltään yleisempää ja laajemmalle levinneempää munkkitangaraa (Conothraupis speculigera). Koiras on musta lukuun ottamatta valkeaa alavatsaa ja pientä valkoista siipipilkkua. Naaraan värityksestä ei ole tarkkoja tietoja.[2].

Pikkumunkkitangarat elävät kuivissa metsissä pensaikkoisilla alueilla.[2] Lajia luultiin aiemmin harvinaisemmaksi, mutta 2010-luvulla niitä on havaittu useammista paikoista. Kansainvälinen luonnonsuojeluliitto muuttikin vuonna 2017 lajin luokitusta äärimmäisen uhanalaisesta erittäin uhanalaiseksi. Useat kannan pienenemiseen vaikuttavat tekijät ovat vielä tuntemattomia, mutta yhtenä pääsyynä pidetään metsien raivausta maanviljelysmaaksi.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c BirdLife International: Conothraupis mesoleuca IUCN Red List of Threatened Species. Version 2017.3. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.12.2017. (englanniksi)
  2. a b Cone-billed Tanager – BirdLife Species Factsheet BirdLife International. Arkistoitu 4.3.2016. Viitattu 22. helmikuuta 2008.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.