Pikkumiekkavalas

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pikkumiekkavalas
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Valaat Cetacea
Heimo: Delfiinit Delphinidae
Suku: Pseudorca
Laji: crassidens
Kaksiosainen nimi

Pseudorca crassidens
(Owen, 1846)

Katso myös

  Pikkumiekkavalas Wikispeciesissä
  Pikkumiekkavalas Commonsissa

Pikkumiekkavalas (Pseudorca crassidens) on yksi suurimmista delfiinilajeista. Se muistuttaa miekkavalasta ulkonäöltään ja käytökseltään, molemmat hyökkäävät toisten valaiden kimppuun ja tappavat niitä. Pikkumiekkavalas on Pseudorca-suvun ainoa jäsen.

Pikkumiekkavalaiden tarkka lukumäärä on tuntematon, mutta on arvioitu, että lajin yksilömäärä on maksimissaan 60 000.[2] Lajin elämää vapaana ei muutenkaan tunneta paljoa, suuri osa tiedoista on hankittu tutkimalla rantautuneita ja kuolleita yksilöitä. Lajia on metsästetty ainakin Länsi-Intiassa ja Indonesiassa, myös Japanissa tapetaan joitakin yksilöitä vuosittain. Lajin edustajilla on usein myös tapana ajautua rannoille.

Ulkonäkö ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yksi pikkumiekkavalaan tärkeimmistä tuntomerkeistä ovat ”kyynärpäät” evämäisissä eturaajoissa. Lajin väritys vaihtelee tummanharmaasta mustaan. Se kasvaa noin 6 metriä pitkäksi, voi painaa 1500 kiloa ja elää 60 vuotta. Suussa on 44 hammasta.

Pikkumiekkavalaat ovat sosiaalisia ja elävät 10–50 yksilön laumoissa. Ne ovat nopeita ja aktiivisia uimareita. Ne saattavat hypätä ilmaan ja laskeutua veteen kyljelleen aiheuttaen suuren loiskauksen, usein niillä on myös tapana seurata veneitä.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkumiekkavalas elää ympäri maailman lauhkean ja trooppisen vyöhykkeen merissä.[2]

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkumiekkavalasnaaras saattaa synnyttää niinkin harvoin kuin seitsemän vuoden välein. Sen vuoksi kannan toipuminen valaanpyynnistä johtuvasta taantumasta saattaa kestää pitkään. Lajin lisääntymiseen liittyvistä yksityiskohdista tiedetään vain vähän. Tiineys kestää 15–16 kuukautta. Naaras synnyttää muhkean, noin 2 metrin pituisen ja 80 kg painavan poikasen, joka on aluksi kokoharmaa. Jälkeläinen pysyttelee emonsa tuntumassa seuraavan kahden vuoden ajan ja elää miltei yksinomaan sen erittämällä maidolla. Lopulta nuori valas alkaa itse pyydystää kaloja ja muutenkin itsenäistyä. Tavallisesti se kuitenkin jää emonsa parveen.

Ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pikkumiekkavalaiden ravintoon kuuluu kala, esimerkiksi tonnikala.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pseudorca crassidens IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. a b Baird, R.W: Pseudorca crassidens The IUCN Red List of Threatened Species. 2018. IUCN. Viitattu 8.2.2019. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:False Killer Whale