Pikku-Britannia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli kertoo sketsisarjasta. Pikku-Britannia saattaa tarkoittaa myös Bretagnea.
Pikku-Britannia
Little Britain
Pikku-Britannia.jpg
Tyyli Komedia
Kestoaika Noin 30 minuuttia
Luoja(t) BBC
Pääosissa

David Walliams
Matt Lucas
Tom Baker
Anthony Head
Paul Putner
Steve Furst
Charu Bala Chokshi
Joann Condon

Ruth Jones
Alkuperämaa Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Yhdistynyt kuningaskunta
Verkko BBC
Esitetty 16. syyskuuta 2003 – 24. joulukuuta 2005
Jaksoja 25
Aiheesta muualla
IMDb

Pikku-Britannia (Little Britain) on englantilainen sketsisarja. Sarjan ovat luoneet Matt Lucas ja David Walliams, jotka myös esittävät suurinta joukkoa sarjan hahmokaartista. BBC:n tuottama Pikku-Britannia aloitti radiosarjana vuonna 2000, mutta on saavuttanut suurimman suosionsa televisiossa, missä sitä on esitetty vuodesta 2003.

Pikku-Britannia kuvaa brittiläistä nyky-yhteiskuntaa parodioiden. Sen tunnetuimpia hahmoja ovat muun muassa Lucasin esittämä ongelmateini Vicky Pollard ja Walliamsin esittämä epäuskottava transvestiitti Emily Howard.

BBC Three esitti Pikku-Britannian kaudet 1 ja 2, kolmas kausi esitettiin BBC:n pääkanavalla BBC Onella vuonna 2005. Suomessa Pikku-Britanniaa on esittänyt Sub, sarjan kolme kautta on julkaistu myös DVD:lle. Keväällä 2010 kuusiosaista HBO:n tuottaman Pikku-Britannia USA -sarjaa on esittänyt Yle TV1.[1]

Pikku-Britannian luojat Matt Lucas ja David Walliams tekevät yhdessä myös toista komediasarjaa, Lennetään!.

Pikku-Britannian asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 • Vicky Pollard: ongelmateini, jonka kuudella lapsella on seitsemän isää. Ulkopuolisten on mahdoton saada selvää Vickyn puheesta, joka keskustelun aiheesta riippumatta eksyy Vickyn ystäväpiirin kuulumisiin.
 • Daffyd Thomas: julkihomo, joka pitää itseään walesiläisen pikkukylän ”ainoana homona”, toisin kuin kaikki muut, jotka huomaavat kylässä olevan useita seksuaalivähemmistöjen edustajia.
 • Lou Todd ja Andy Pipkin: pyörätuolissa oleva Andy pomottaa avustajaansa Louta. Todellisuudessa Andyn liikkumiskyvyssä ei ole mitään puutetta, hän on vain laiska, mutta Lou ei sitä tiedä. Loun ja Andyn nimet ovat viittaus Lou Reediin ja Andy Warholiin.lähde?
 • Marjorie Dawes: laihdutusryhmä ”Fat Fightersin” sadistinen johtaja. Ylipainoinen Marjorie väittää olevansa ihannepainossaan.
 • Ray McCooney: skotlantilaisen majatalon pitäjä, joka piinaa vieraitaan arvoituksilla, kuten: ”Olen kova mutta pehmeä, olen värikäs mutta kirkas, olen hedelmäinen ja makea. Olen hyytelö. Mikä olen?”
 • Edward ”Emily” Howard: epäuskottava, viktoriaanisiin asuihin mieltynyt transvestiitti. Hänen ”ystävättärensä” on viiksekäs Fred ”Florence” Rose.
 • Maggie Blackamoor ja Judy Pike: kaksi uskovaista hienostorouvaa. Rasistinen, syvästi oikeistolainen Maggie oksentaa Judyn tai muiden ihmisten tarjoamia herkkuja, kun saa tietää, että ne on valmistanut esim. tummaihoinen mies.
 • Sebastian Love: pääministeriin ihastunut, mustasukkaisuuskohtauksia saava avustaja.
 • Anne ja tri Lawrence: osa-aikainen mielenterveyspotilas Anne aiheuttaa kiusallisia tilanteita Steven Spielberg Hospitalin johtajalle tri Lawrencelle. Jos Anne vastaa kuitenkin puhelimeensa, hän puhuu normaalilla äänellä lopettaen sekoilut ja ääntelyt.
 • Dame Sally Markham: romanssikirjailija, joka ideoiden puutteessa täyttää kirjojensa sivuja sanelemalla sihteerilleen Miss Gracelle muun muassa Raamattua ja Lady Chatterleyn rakastajaa. Dame Sally muistuttaa erehdyttävästi kirjailija Barbara Cartlandia.kenen mukaan?
 • Kenny Craig: hypnotisoija, joka väärinkäyttää taitojaan muun muassa voittaakseen äitinsä Scrabblessä.
 • Dennis Waterman: minikokoinen näyttelijä vaatii roolin lisäksi saada laulaa ja säveltää tunnuslaulu, kysyttiin häntä sitten Tähtien Sotaan tai Macbethiin. Dennis Waterman on sarjan ainoa hahmo joka on myös tosielämän henkilö.lähde? Brittinäyttelijä Dennis Waterman on esiintynyt muun muassa sarjoissa Minder ja On The Up, joiden tunnuslaulut hän esittää.
 • Sir Bernard Chumley: entinen näyttelijäsuuruus, joka jakaa asunnon siskonsa Kittyn kanssa. Kitty on invalidisoitunut onnettomuudessa, jota Sir Bernard kiistää aiheuttaneensa.
 • Gary ja Jason: kaverusten välejä koettelee Jasonin ihastuminen Garyn isoäitiin.
 • Carol Beer: Pankin ja Sunsearchers –matkatoimiston työntekijä sekä matkaopas Espanjassa. Outoja hokemia, kuten ”Tietokone sanoo ei” ja yskii tahallaan asiakkaiden naamalle.
 • 'Bubbles' DeVere ja Desiree: kylpylän kaunottaret, joilla on uto mieltymys itseriisuntaan. Bubbles on ollut kylpylässä yli puoli vuotta maksamatta kertaakaan ja yrittää saada maksettua harrastamalla seksiä kylpylän johtajan kanssa. Kolmannella kaudella tämä törmäsi kylpylässä ex-aviomieheensä ja tämän uuteen vaimoon, Desireeseen.
 • Mr. Mann (joskus suomennettu herra Mies): Mies, jolla on usein surrealistisia hakutoiveita (hän on hakenut mm. maalausta pettyneestä hevosesta sekä pyytänyt, josko kuollut kirjailija voisi kirjoittaa hänelle kirjan ja poistaisi siitä kaikki O-kirjaimet, jotta kirjasta tulisi lyhyempi). Käy aina 1970-luvun tyylisessä kauppias Royn (kaupan tuotteet vaihtuvat jaksojen välillä) sekä tämän kädettömän ja jalattoman Margaret-vaimon omistamassa kaupassa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 1. Pikku-Britannia USA, Yle TV1, 3.5.2010

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä televisioon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.