Pikku-Britannia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo sketsisarjasta. Pikku-Britannia saattaa tarkoittaa myös Bretagnea.
Pikku-Britannia
Little Britain
Tyyli Komedia
Kestoaika Noin 30 minuuttia
Luoja(t) BBC
Pääosissa

David Walliams
Matt Lucas
Tom Baker
Anthony Head
Paul Putner
Steve Furst
Charu Bala Chokshi
Joann Condon

Ruth Jones
Alkuperämaa  Yhdistynyt kuningaskunta
Alkuperäiskieli brittienglanti
Verkko BBC, Sub, joskus JIM, TV Viisi ja Yle TV1 (USA-versio)
Esitetty 16. syyskuuta 2003 – 24. joulukuuta 2005
Jaksoja 25
Aiheesta muualla
IMDb

Pikku-Britannia (Little Britain) on englantilainen sketsisarja. Sarjan ovat luoneet Matt Lucas ja David Walliams, jotka myös esittävät suurinta joukkoa sarjan hahmokaartista. BBC:n tuottama Pikku-Britannia aloitti radiosarjana vuonna 2000, mutta on saavuttanut suurimman suosionsa televisiossa, missä sitä on esitetty vuodesta 2003.

Pikku-Britannia parodioi brittiläistä nyky-yhteiskuntaa. Sen tunnetuimpia hahmoja ovat Lucasin esittämä ongelmateini Vicky Pollard ja Walliamsin esittämä epäuskottava transvestiitti Emily Howard.

BBC Three esitti Pikku-Britannian kaudet 1 ja 2, kolmas kausi esitettiin BBC:n pääkanavalla BBC Onella vuonna 2005. Suomessa Pikku-Britanniaa on esittänyt Sub, sarjan kolme kautta on julkaistu myös DVD:lle. Keväällä 2010 kuusiosaista HBO:n tuottaman Pikku-Britannia USA -sarjaa on esittänyt Yle TV1.[1]

Pikku-Britannian luojat Matt Lucas ja David Walliams tekivät yhdessä myös toista komediasarjaa, Lennetään!.

Vuonna 2020 BBC ja Netflix poistivat sarjan suoratoistopalveluistaan. Viralliseksi syyksi sanottiin ns. blackface-kohtaukset, joissa näyttelijät esittämät mustia ihmisiä. Toinen tekijöistä, Matt Lucas on sanonut että sarjassa ei nykypäivänä esitettäisi mustaihoisia tai laskettaisi leikkiä transvestiiteistä. Ehkä sarjaa ei voisi tehdä lainkaan 2020-luvulla. Myös Lennetään!-sarja poistuu saatavista.[2][3]

Pikku-Britannian asukkaita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vicky Pollard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ongelmateini, jonka kuudella lapsella on seitsemän isää. Ulkopuolisten on mahdoton saada selvää Vickyn puheesta, joka keskustelun aiheesta riippumatta eksyy Vickyn ystäväpiirin kuulumisiin.

Daffyd Thomas[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Julkihomo, joka pitää itseään walesiläisen pikkukylän ”ainoana homona”, toisin kuin kaikki muut, jotka huomaavat kylässä olevan useita seksuaalivähemmistöjen edustajia.

Lou Todd ja Andy Pipkin[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyörätuolissa oleva Andy pomottaa avustajaansa Louta. Todellisuudessa Andyn liikkumiskyvyssä ei ole mitään puutetta, hän on vain laiska, mutta Lou ei sitä tiedä.[4] Loun ja Andyn nimet ovat viittaus Lou Reediin ja Andy Warholiin.lähde?

Marjorie Dawes[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laihdutusryhmä ”Fat Fightersin” sadistinen johtaja, joka kehottaa ryhmän jäseniä syömään pölyä. Ylipainoinen Marjorie väittää olevansa ihannepainossaan.

Ray McCooney[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Skotlantilaisen majatalon pitäjä, joka piinaa vieraitaan arvoituksilla, kuten: ”Olen kova mutta pehmeä, olen värikäs mutta kirkas, olen hedelmäinen ja makea. Olen hyytelö. Mikä olen?”

Edward ”Emily” Howard[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Epäuskottava, viktoriaanisiin asuihin mieltynyt transvestiitti. Hänen ”ystävättärensä” on viiksekäs Fred ”Florence” Rose, jonka kanssa he tekevät ”naisellia asioita” kuten käymällä baletissa ja sovittamassa hääpukuja.

Maggie Blackamoor ja Judy Pike[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaksi uskovaista hienostorouvaa. Rasistinen, syvästi oikeistolainen Maggie oksentaa Judyn tai muiden ihmisten tarjoamia herkkuja, kun saa tietää, että ne on valmistanut esim. tummaihoinen mies tai homoseksuaali.

Sebastian Love[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääministeriin ihastunut, mustasukkaisuuskohtauksia saava avustaja. Sebastian uskoo pääministerin olevan ihastunut häneen, mutta tämä ei vain uskalla näyttää tunteitaan. Eräässä jaksossa (jossa pääministeri juhli vaalivoittoaan) Sebastian suuteli häntä kaikkien nähden.

Anne ja tri Lawrence[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Osa-aikainen mielenterveyspotilas Anne aiheuttaa kiusallisia tilanteita Steven Spielberg Hospitalin johtajalle tri Lawrencelle. Jos Anne vastaa kuitenkin puhelimeensa, hän puhuu normaalilla äänellä lopettaen sekoilut ja ääntelyt. Anne on työskennellyt mm. kirjastonhoitajana ja pianistina ravintolassa. Hän tykkää piirrellä kuvia sukupuolielimistä.

Dame Sally Markham[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Romanssikirjailija, joka ideoiden puutteessa täyttää kirjojensa sivuja sanelemalla sihteerilleen Miss Gracelle muun muassa Raamattua ja Lady Chatterleyn rakastajaa. Dame Sally muistuttaa erehdyttävästi kirjailija Barbara Cartlandia.kenen mukaan?

Kenny Craig[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hypnotisoija, joka väärinkäyttää taitojaan muun muassa voittaakseen äitinsä Scrabblessä.

Dennis Waterman[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Minikokoinen näyttelijä vaatii roolin lisäksi saada laulaa ja säveltää tunnuslaulu, kysyttiin häntä sitten Tähtien Sotaan tai Macbethiin. Dennis Waterman on sarjan ainoa hahmo joka on myös tosielämän henkilö.lähde? Brittinäyttelijä Dennis Waterman on esiintynyt muun muassa sarjoissa Minder ja On The Up, joiden tunnuslaulut hän esittää.

Sir Bernard Chumley[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Entinen näyttelijäsuuruus, joka jakaa asunnon siskonsa Kittyn kanssa. Kitty on invalidisoitunut onnettomuudessa, jota Sir Bernard kiistää aiheuttaneensa.

Gary ja Jason[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kaverusten välejä koettelee Jasonin ihastuminen Garyn isoäitiin[4].

Carol Beer[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Carol työskentelee pankissa ja myöhemmin Sunsearchers-nimisessä matkatoimistossa. Hän myös toimii Sunsearchersin matkaoppaana Espanjassa. Hän on ilmeetön, puhuu monotonisella äänellä jonka lisäksi hän on epäkohtelias kaikkia muita kohtaan. Kun asiakkaat kysyvät jotain Carolilta, hän kirjoittaa kysymyksen tietokoneelle, jonka jälkeen Carol vastaa: ”Tietokone sanoo ei”. Hän yskii tahallaan asiakkaiden naamalle.

Bubbles DeVere ja Desiree[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kylpylän kaunottaret, joilla on outo mieltymys itseriisuntaan. Bubbles on ollut Hill Grangen terveyskylpylässä yli puoli vuotta maksamatta kertaakaan ja yrittää saada maksettua harrastamalla seksiä kylpylän johtajan kanssa. Kolmannella kaudella tämä törmäsi kylpylässä ex-aviomieheensä ja tämän uuteen vaimoon, Desireehen. Bubbles sekä Desiree ovat hyvin lihavia, rumia ja kaljuja naisia, jotka käyttävät peruukkia. Bubbles kuvittelee olevansa rikas, vaikka todellisuudessa hän on täysin varaton.[4]

Mr. Mann[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

(Joskus suomennettu herra Mies): Mies, jolla on usein surrealistisia hakutoiveita (hän on hakenut mm. maalausta pettyneestä hevosesta sekä pyytänyt, josko kuollut kirjailija voisi kirjoittaa hänelle kirjan ja poistaisi siitä kaikki O-kirjaimet, jotta kirjasta tulisi lyhyempi). Käy aina 1970-luvun tyylisessä kauppias Royn (kaupan tuotteet vaihtuvat jaksojen välillä) sekä tämän kädettömän ja jalattoman Margaret-vaimon omistamassa kaupassa.

Letty Bell[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Letty rakastaa lelusammakoita ja hänen kotinsa on täynnä sammakkoaiheisia esineitä. Hän kuitenkin pelkää oikeita sammakoita, ja eräässä jaksossa hän saa syntymäpäivälahjaksi oikean sammakon, jonka hän tappaa. Letty asuu kylässä nimeltä Slut (suom. lutka).

Harvey Pincher[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikuinen mies, joka haluaa imeä äitinsä rintaa, usein vieläpä sukulaisten nähden.

Ruth ja hänen äitinsä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ruth työskentelee äitinsä omistamassa kahvilassa. Hänen äitinsä yrittää kovasti naittaa tytärtään jollekulle, jopa lesbolle.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pikku-Britannia USA, Yle TV1, 3.5.2010
  2. Blackface-kohu oli liikaa: Pikku-Britannia hyllytettiin suoratoistopalveluista 10.6.2020. Iltalehti.fi.
  3. BBC ja Netflix poistavat suosikkisarja Pikku-Britannian blackface-kohun vuoksi 10.6.2020. Iltasanomat.fi.
  4. a b c Nikkinen, Are & Vacklin, Anders: ”Sketsisarja”, Television runousoppia : Toisenlainen katse tv-ohjelmiin, s. 297–298, 300. Like, 2012. ISBN 978-952-01-0588-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]