Piirturi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Väripiirturi

Piirturi tai plotteri (engl. plotter) on tulostuslaite, joka soveltuu viivapiirrosten tulostamiseen. Piirturiksi kutsutaan myös laitetta, joka toimii oskilloskoopin tapaan mutta jonka tuloste piirtyy paperille.

Piirturi tulostimena[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piirturia on perinteisesti käytetty suurten viivapiirrosten tekemiseen silloin kun tulostimen käyttö ei ole tarkoituksenmukaista. Piirturia on käytetty rakennuspiirustusten tulostukseen. Piirturia käytetään myös esimerkiksi maanjäristyksiä mittaavissa laitteissa jatkuvan viivan piirtoon ja lääketieteessä sydän- ja aivosähkökäyrien tulostukseen.

Piirturin erottaa matriisitulostimesta sen toimintatapa. Piirturi sananmukaisesti piirtää viivaa kynällä, toisin kuin tulostimet. Nykyään on käytössä leveälle rullapaperille tulostavia tulostimia joita puhekielessä kutsutaan piirtureiksi käyttötarkoituksen perusteella. Teknisesti nämä ovat kuitenkin tulostimia.

Valopiirturi on laite, jolla valotetaan maskeja piirilevyjen valmistuksessa.

Ajopiirturi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Raskaan liikenteen kalustossa käytetään ajopiirturia tallentamaan ajoneuvon nopeus ja ajoaika. Vuoden 2006 jälkeen rekisteröidyssä kalustossa perinteinen paperikiekolle piirtävä laite on korvattu tiedot tallentavalla digitaalisella ajopiirturilla.

Mittauspiirturi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monet analogiset mittalaitteet voidaan varustaa piirturilla, joka tavallisesti tulostaa jonkin suuren kuten lämpötilan, ilman suhteellisen kosteuden tms. ajan funktiona. Tällaisella piirturilla voidaan tulostaa myös sydänfilmi.

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.