Piirikaavio

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Esimerkki piirikaaviosta

Piirikaavio (kytkentäkaavio) on piirustus, joka kuvaa komponenttien kytkennän toisiinsa piirrosmerkkien ja niiden välillä kulkevien viivojen avulla.

Piirikaavion avulla voidaan kuvata ja ymmärtää laitteen toiminta komponenttitasolla. Piirikaavio ei välttämättä kuvaa miten komponenttien kytkentä on toteutettu käytännössä. Yleensä signaalin kulkusuunta on kaaviossa vasemmalta oikealle tai ylhäältä alas. Viivat kuvaavat yhteyttä komponenttien välillä. Viivojen välisessä risteyskohdassa oleva pieni musta piste tarkoittaa yhteys on kytketty toisiinsa. Usein piirikaaviossa kunkin komponentin viereen on merkitty osanumero ja komponentin tyyppi tai nimellisarvo. Piirikaavioita käytetään yleisesti elektroniikassa ja sähkötekniikassa, myös muilla tekniikan alueilla.

Yleensä osanumero muodostuu yhdestä tai useammasta kirjaimesta ja juoksevasta numerosta. Kirjainosalle on olemassa standardi, mutta sitä ei aina noudateta. Osaluettelosta näkee komponentin tarkemmat tiedot osanumeron perusteella.

Tavallisimpia kirjaimia ja sitä vastaavia komponentteja ovat:

Esimerkiksi merkintä R8 tarkoittaisi vastus numero 8

Piirikaavion suunnittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nykyisin suurin osa piirikaavioista suunnitellaan tietokoneavusteisesti nk. EDA-ohjelmistoilla (Electronic Design Automation). Valmis piirikaavio voidaan kääntää nk. layout-ohjelmistolle piirilevyn suunnittelua varten. Piirikaavioon liitettyjen simulointimallien avulla voidaan myös simuloida eli jäljitellä piirin toimintaa ennen sen valmistamista.

Piirikaavion suunnitteluohjelmistoja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]