Piikkisilmät

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Piikkisilmät
Piikkisilmälaji
Piikkisilmälaji
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Karppikalat Cypriniformes
Heimo: Piikkinuoliaiset Cobitidae
Suku: Piikkisilmät
Pangio
Blyth, 1860
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Piikkisilmät Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Piikkisilmät Commonsissa

Piikkisilmät (Pangio, aiemmin Acanthophthalmus) ovat Kaakkois-Aasiasta kotoisin olevia hoikkia karppikaloja. Eräät lajit ovat akvaarioissa suosittuja pohjalla-asujia.

Piikkisilmät tunnistetaan matomaisen luikerosta ruumiinmuodostaan. Nimensä kalat ovat saaneet silmän alla sijaitsevasta lyhyestä puolustautumispiikistä, joka on esiin käännettävissä kuin linkkuveitsen terä. . Naaraista kasvaa ympärysmitaltaan paksumpia kuin koiraista. Piikkisilmiin kuuluu sekä tiikerimäisen raidallisia että yksivärisen ruskeita lajeja. Siaminpiikkisilmä on yleensä siten raidallinen, että tummat raidat hallitsevat.

Lajeja tunnetaan noin 25. Niistä 16 elää Sundasaarilla.[1]

Piikkisilmät ovat pitkäikäisiä, mutta akvaariossa vain harvoin lisääntyviä. Ne kaikki pelkäävät kirkasta valoa, joten tarvitsevat akvaariossa piilopaikoikseen vaikkapa kiviluolia, puunjuurakoita tai kasvitiheiköitä. Piikkisilmille riskejä ovat liian terävä pohjasora, josta voi levitä bakteeritartuntoja kalojen viiksiin, sekä imeytyminen suodattimen imuputkeen. Piikkisilmät ovat tarkkoja etsimään ruuanmurusia pohjasta.

Piikkisilmiä tavataan usein suurena joukkona samassa paikassa. Ne liikkuvat lähinnä öisin, ja syövät matoja ja detritusta.[2]

Lajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]