Piikkikrotti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piikkikrotti
Centrophryne-spinulosa-Pietsch.jpg
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Krottikalat Lophiiformes
Heimo: Piikkikrotit
Centrophrynidae
Bertelsen, 1951
Suku: Centrophryne
Regan & Trewavas, 1932
Laji: spinulosa
Kaksiosainen nimi

Centrophryne spinulosa
Regan & Trewavas, 1932

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Piikkikrotti Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Piikkikrotti Commonsissa

Piikkikrotti (Centrophryne spinulosa) on krottikaloihin kuuluva laji, jota tavataan lämpimien valtamerien syvistä vesistä. Se on ainoa laji piikkikrottien heimossa (Centrophrynidae).

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piikkikrotin sukupuolet eroavat kooltaan toisistaan huomattavasti. Naaras voi saavuttaa 23 cm:n pituuden koiraan jäädessä tyypillisesti korkeintaan 1,3–1,6 cm pitkäksi. Koiras elää aikuisena kiinnittyneenä naaraaseen, mutta ei kuitenkaan naaraan loisena. Naaras on ruumiinrakenteeltaan pitkulainen ja pää on kookas. Etumaisen selkäevän ruoto on pidentynyt ja sen päässä on valoa tuottava elin, jolla kala huokuttelee saaliinsa. Lajin selkä- ja peräevät ovat lyhyehköt ja pehmeät. Piikkikrottikoiraan ja poikasten tyypillinen piirre on kurkun säie. Toisin kuin monilla muilla kaloilla, piikkikrottinaaraalla on vain yksi munasarja. Piikkirkottien ihossa on pieniä piikkejä ja kala on väriltään punainen tai musta.[2][3][4][5]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piikkikrottia tavataan lämpimistä vesistä Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä. Ne elävät meso- ja bathypelagisessa kerroksessa yleensä yksittäin.[2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Knudsen, S.: Centrophryne spinulosa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2016.3. 2015. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.1.2017. (englanniksi)
  2. a b Family Centrophrynidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 12.10.2012. (englanniksi)
  3. a b Centrophryne spinulosa (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 12.10.2012. (englanniksi)
  4. a b Family Centrophrynidae (PDF) FAO. Viitattu 12.10.2012. (englanniksi)
  5. Theodore W. Pietsch: Oceanic Anglerfishes, s. 55. University of California Press, 2009. ISBN 9780520255425. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 12.10.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.