Pihlajasaaret

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Läntisen ja Itäisen Pihlajasaaren välinen silta.
Pihlajasaaren kesäravintola (Villa Hällebo).

Pihlajasaaret (ruots. Rönnskären) on Helsingissä Lauttasaaren ja Ruoholahden edessä pienen matkan päässä mantereelta sijaitseva saariryhmä, johon kuuluvat Itäinen Pihlajasaari, Läntinen Pihlajasaari, Vadelmakupu sekä joukko pieniä luotoja. Pihlajasaaret on suosittu kesäulkoilualue, jossa on uimarantoja ja ravintola. Pihlajasaareen pääsee reittiveneellä Ullanlinnan Merisatamasta ja Ruoholahdesta. Pihlajasaaressa on myös vierasvenesatama.

Krimin sodan aikana Pihlajasaaret hakattiin avoimiksi, jotta vihollinen ei olisi voinut piiloutua metsiin.[1] Viaporiin elokuussa 1855 kohdistunut tykistötuli kuitenkin ammuttiin Pihlajasaaren läheisyydestä. Todennäköisimmin juuri Krimin sodan aikana saarten eteläpuolelle upposi venäläinen Pihlajasaaren kuulahylky.

1800-luvun lopulla Helsingin kaupungin omistama Läntinen Pihlajasaari jaettiin vuokratuiksi huvilapalstoiksi, ja useimmat tuolloin rakennetut huvilat ovat vieläkin jäljellä, joskaan eivät enää yksityiskäytössä. Yhdessä niistä toimii nykyisin kesäravintola ja toisessa toimi vuosina 1995–2016 eläkeläisten virkistyskeskus Wirkkula. Huvilapalstojen vuokra-aika päättyi vuoden 1928 lopussa, ja seuraavana vuonna saaret avattiin yleisölle ulkoilualueeksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Harry Halén: Pihlajasaaren vaiheita / Merimies H, ISBN 951-99330-0-X

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä saariin tai saaristoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.