Pihkova–Riika-rata

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pihkova–Riika
Pskov asv07-2018 railway station area img02.jpg
Perustiedot
Reitti Pihkova–Riika
Tekniset tiedot
Pituus 310 km
Raiteiden lkm 2 (Riika–Melturi)
1 (Pihkova–Melturi)
Raideleveys 1 520 mm
Sähköistys Riika–Melturi
Pihkova–Petseri

Pihkova–Riika-rata on Pihkovan ja Riian välinen rautatie. Latvian alueella siitä kulkee noin puolet, Viron alueella kolmasosa ja Venäjän alueella kuudesosa. Tärkeimpiä väliasemia ovat Petseri, Koidula, Võru, Valga ja Cēsis.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pihkovan ja Riian välistä rautatieyhteyttä pidettiin tärkeänä jo pitkään ennen sen valmistumista. Baltian alueen teollisuusjohtajat ja Pihkovan kuvernementin kauppiaat olivat varsin kiinnostuneita radan tarjoamasta kuljetuskapasiteetista, mutta maan hallituspiirit pelkäsivät uuden liikenneyhteyden aiheuttavan haittaa Pietarin sataman kehitykselle sekä Nikolain ja Baltian rautateille. Radan rakentamispäätöstä joudutti lopulta Venäjän keisarikunnan huoli maan ulkoisesta turvallisuudesta. Tsaari Aleksanteri III hyväksyi helmikuun 1883 erityiskokouksessa suunnitelman sotilaallisesti tärkeiden rautatieyhteyksien rakentamisesta valtakunnan länsirajalle, mikä johti lopulta Pihkova–Riika-radan rakentamispäätökseen 1880-luvun puolivälissä. Suunnitelmaan sisältyi myös haararata Valgasta Tarttoon, joka valmistuttuaan kytkisi Viron ja Latvian alueen rautatiet yhteen ja muodostaisi näin Tallinnan ja Riian välille aikaisempaa huomattavasti lyhyemmän rautatieyhteyden. Venäjän sotaministeriö tiedotti Pihkovan kuvernöörille 7. heinäkuuta 1885, että rautatien rakentamista varten on perustettu komitea, jonka puhemieheksi on määrätty pääesikunnan eversti Timler.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä rautateihin tai rautatieliikenteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.