Pihakurjenpolvi

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pihakurjenpolvi
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Geraniales
Heimo: Kurjenpolvikasvit Geraniaceae
Suku: Kurjenpolvet Geranium
Laji: pusillum
Kaksiosainen nimi

Geranium pusillum
L.

Katso myös

  Pihakurjenpolvi Wikispeciesissä
  Pihakurjenpolvi Commonsissa

Pihakurjenpolvi eli matalakurjenpolvi (Geranium pusillum) on kurjenpolvien (Geranium) sukuun kuuluva yksivuotinen kasvilaji. Se muistuttaa paljolti pehmytkurjenpolvea (Geranium molle), mutta eroaa siitä muun muassa varsien erilaisen karvoituksen perusteella.[1]

Pihakurjenpolvi on pienikokoinen, ja sen varret ovat lyhytkarvaisia sekä maanmyötäisiä tai kohenevia. Lehdet ovat melko syvään liuskoittuneet ja ovat muodoltaan sormijakoisia tai sormiosaisia. Pihakurjenpolvi kukkii läpi kesän toukokuusta syyskuulle, ja sen kukat ovat viisilukuisia, pieniä sekä vaaleanpunaisia. Kukissa on viisi tavallista hedettä sekä viisi sellaista hedettä, joiden päissä ei ole pontta. Terälehdet ovat lyhyitä, suunnilleen verholehtien pituisia ja lanttokärkisiä. Pihakurjenpolven hedelmä on pitkulainen, yleensä noin 2 mm pitkä lohkohedelmä.[1]

Pihakurjenpolvi kasvaa erilaisilla kuivilla paikoilla, kuten kalliohyllyillä, mäenrinteillä, pelloilla sekä joutomailla[1]. Suomessa pihakurjenpolvea kasvaa lähinnä vain Ahvenanmaalla, lounaissaaristossa sekä aivan lounaisimmalla rannikolla[2]. Monia havaintoja pihakurjenpolvesta on kuitenkin muualtakin maasta Oulun eteläpuolelta sekä yksi yli 50 vuotta vanha havainto Inarista[2]. Etelä-Ruotsissa pihakurjenpolvi on melko yleinen[1].

  1. a b c d Anna-Lena Anderberg: Den virtuella floran: Sparvnäva (Geranium pusillum) Den virtuella floran. 1997. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 22.4.2021. (ruotsiksi)
  2. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Pihakurjenpolvi (Geranium pusillum) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 20.9.2017. (suomeksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]