Pierre Belon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pierre Belon

Pierre Belon (n. 1517 – huhtikuu 1564) oli ranskalainen luonnontieteilijä, joka perusti eläintieteen vertailevan anatomian haaran.

Belon syntyi lähellä Le Mansia ja opiskeli lääketiedettä Pariisissa suorittaen tohtorin tutkinnon. Vuonna 1540 hän opiskeli kasvitiedettä Wittenbergin yliopistossa Valerius Corduksen oppilaana ja retkeili hänen kanssaan Saksassa. Vuosina 1546–1548 Belon suoritti merkittävän tieteellisen tutkimusmatkan Välimeren itäosiin Kreikkaan, Vähään-Aasiaan, Egyptiin, Palestiinaan ja Arabian niemimaalle. Matkan rahoittajana toimi Tournonin kardinaali François. Belon julkaisi matkastaan kertomuksen vuonna 1553 nimellä Les observations de plusieurs singularitez et choses memorables trouvées en Grèce, Asie, Judée, Egypte, Arabie et autres pays étrangèrs. Hän kuvailee siinä suuren joukon uusia eläin- ja kasvilajeja sekä muita luonnonhistoriallisia kohteita.

Kuvitusta Belonin lintukirjasta: ihmisen ja linnun luurankojen vertailua.

Vuonna 1551 ilmestyi Belonin teos kaloista, lähinnä delfiinistä, L’histoire naturelle des éstranges poissons marins, ja 1555 merkittävä teos linnuista, L’histoire de la nature des oyseaux, missä hän kuvailee noin 200 lintulajia. Teos oli Albrecht Dürerin ja Leonardo da Vincin kuvittama ja se oli Konrad Gesnerin samana vuonna julkaiseman Historia Animaliumin ohella ensimmäinen kuvitettu eläinkirja. Belonia syytettiin Gesnerin plagioinnista. Hän oli tavannut tämän myös henkilökohtaisesti.

Belon salamurhattiin Pariisin Bois de Boulognessa huhtikuussa 1564. Tekijä tai tekijät ovat jääneet tuntemattomiksi.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]