Pienimmän neliösumman suora

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pienimmän neliösumman suora on käytännöllinen menetelmä lineaarisen mallin sovittamiseksi havaintoaineistoon, jossa jonkin muuttujan voidaan olettaa riippuvan lineaarisesti toisen muuttujan arvoista.

Menetelmän lähtökohtana on valita lineaarisen mallin kertoimet siten, että havaittujen arvojen ja mallin antamien arvojen erotuksista laskettujen neliöiden summa saa pienimmän mahdollisen arvonsa.

Tarkastellaan data-aineistoa, joka sisältää kappaletta havaintopareja . Oletetaan, että -arvot riippuvat -arvoista lineaarisen mallin mukaisesti. Tehtävänä on löytää kertoimille ja sellaiset arvot, että virheneliösumma

saa pienimmän mahdollisen arvonsa.

Kun summan termissä esiintyvä neliö puretaan auki, summa hajotetaan osasummiin, asetetaan näin saadun lausekkeen osittaisderivaatat kertoimien ja suhteen nolliksi ja ratkaistaan näin saatu lineaarinen yhtälöpari kertoimien suhteen, saadaan ratkaisu:

missä

Nämä summat voidaan helposti laskea suoraan havaintoarvoista.

Havaintoarvoista voidaan myös laatia taulukko, johon varataan omat sarakkeet arvoille , , , ja . Tarvitut summat saadaan tällöin suoraan ko. taulukon sarakesummina.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tilastollista terminologiaa ja matriisilaskentaa käyttäen samaa asiaa käsittelee artikkeli Lineaarinen regressioanalyysi.