Pieni Hiekka-aavikko

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pienen Hiekka-aavikon sijainti Australiassa.
Canning Stock Route -karjatie Pienellä Hiekka-aavikolla.

Pieni Hiekka-aavikko on aavikko Australiassa Länsi-Australian alueella. Se on pääosin alavaa hiekka-aavikkoa. Aavikon pinta-ala on noin 101 000 km2

Pieni Hiekka-aavikko ei ole mikä tahansa pienialainen hiekka-aavikko, vaan toinen Australian kahdesta Hiekka-aavikon nimeä kantavasta aavikosta. Suurempi niistä on Iso Hiekka-aavikko, joka sijaitsee Pienen Hiekka-aavikon pohjoispuolella. Gibsonin aavikko puolestaan sijaitsee Pienen Hiekka-aavikon itäpuolella.

Pienen Hiekka-aavikon maastomuodot, eläimistö ja kasvillisuus ovat samankaltaiset kuin Ison Hiekka-aavikon, ja molempien läpi kulkee historiallinen Canning Stock Route -karjatie. Karjatie on Pienen Hiekka-aavikon ainoa varsinainen kulkuväylä. Vuotuinen sademäärä on 150–200 mm, ja sateet saadaan pääosin kesällä. Valunta päätyy aavikon pohjoislaidalla sijaitsevaan Lake Disappointment -suolajärveen. Keskilämpötila on kesäisin 22–38 °C ja talvisin 5.4–21.3 °C.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Tyynenmeren alueeseen tai Australiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.