Piccolo Coro dell’Antoniano

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Piccolo Coro dell'Antonianon tunnus

Piccolo Coro dell’Antoniano (virallisesti Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell’Antoniano) on italialainen, Bolognasta peräisin oleva ja lapsista koostuva kuoro. Se on toinen Antonianon instituutin kuoroista ja suunnattu esikoulu- ja alakouluikäisille lapsille. Nykyisin kuorossa laulaa noin 50–60 lasta ja kuoron johtajana toimii Sabrina Simoni.

Kuoron jäsenet ovat aina olleet 4–11-vuotiaita joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta. Kuoron jäsenet vaihtuvat kuitenkin osittain joka vuosi, kun osa vanhimmista kuorolaisista lähtee kuorosta ja uusia, nuorempia lapsia tulee pois lähteneiden tilalle. Tavallisesti kuorolaisten täyttäessä 12 vuotta he jättävät kuoron, mutta jotkut ovat kuitenkin jatkaneet kuorossa vuoden tai pari pidempään. Uudet kuorolaiset valitaan avoimen koelaulutilaisuuden perusteella. Koelaulutilaisuus järjestetään aina vuosittain helmikuussa Bolognassa ja se on avoin kaikille halukkaille 3–9-vuotiaille lapsille.

Yleensä kuorolaiset laulavat kuorossa noin 3–5 vuotta, mutta jotkut kuorolaiset ovat laulaneet kuorossa jopa 10 vuotta. Osa kuorossa laulaneista on jatkanut kuoroharrastustaan Antonianon instituutin vanhemmille lapsille, nuorille ja aikuisille suunnatussa kuorossa Verdi Note dell’Antoniano. Muutamat kuorossa laulaneet ovat jatkaneet uraansa myöhemmin ammattilaulajina.

Piccolo Coro dell’Antonianon lisäksi Italiassa toimii useita muitakin lapsikuoroja, joista monien nimi alkaa niin ikään sanoilla Piccolo Coro.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuoro syntyi 1963, kun 1950- ja 1960-lukujen taitteessa Kultaisen šekiinin laulukilpailuissa (Zecchino d'Oro) esiintyneet lapset halusivat jatkaa kuorossa laulamista ja pyysivät Mariele Ventreä jatkamaan toimintaa heidän kanssaan. Ventre suostui, ja Piccolo-kuoro muodostui. Kuorossa ei alussa ollut kovin paljoa jäseniä, mihin sen nimikin Piccolo coro (suom. Pieni kuoro) viittaa. Ajan myötä kuoroon liittyi lisää jäseniä, mutta nimi jäi lähes entiselleen: Piccolo Coro dell’Antoniano.

Mariele Ventre johti johti kuoroa sen alusta aina vuoteen 1995 asti, jolloin hän kuoli. Hänen jälkeen kuoron johtajaksi tuli Sabrina Simoni, joka johtaa kuoroa edelleen. Simoni oli ollut mukana kuoron toiminnassa jo vuodesta 1993 lähtien Ventren avustajana. Mariele Ventren kuoltua kuoron nimeen lisättiin sen ensimmäisen johtajan nimi, ja kuoron virallinen nimi on nykyään Piccolo Coro "Mariele Ventre" dell’Antoniano.

4.3.2001 luotiin Galassia dell’Antoniano (suom. Antonianon galaksi), joka kokoaa lapsikuoroja yhteen ja järjestää myös kuorojen yhteisiä esiintymisiä. Nykyisin tähän kuorojen yhteistyöverkostoon kuuluu Piccolo Coro dell’Antonianon lisäksi yli 30 kuoroa ympäri Italiaa.

Vuonna 2003 kuoro nimettiin UNICEFin hyvän tahdon lähettilääksi.

Esiintymiset ja konsertit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Piccolo Coro dell’Antonianon lapsia harjoittelemassa konserttia varten Poznańissa Puolassa vuonna 2001.
Piccolo Coro dell’Antoniano Espanjassa vuonna 2014.

Kuoro on esiintynyt 1960-luvulta lähtien vuosittain Kultaisen šekiinin laulukilpailuissa, joissa kuoro on laulanut aina osia kilpailukappaleista. Kultaisen šekiinin laulukilpailun lisäksi kuoro on laulanut monissa pääsiäis-, äitienpäivä-, isänpäivä- ja joulukonserteissa, jotka on esitetty ja televisioitu samassa studiossa kuin Kultaisen šekiinin laulukilpailukin. Näissä konserteissa kuoro on esittänyt yleensä viimeisimpien vuosien Kultaisen šekiinin laulukilpailujen kappaleita.

Bolognan lisäksi kuoro on esiintynyt vuosien varrella myös muualla Italiassa, muun muassa Veronassa, Assisissa ja Roomassa.

Vuonna 2001 kuoro teki konserttimatkan Puolaan.

Vuonna 2013 kuoro esiintyi Vatikaanissa Pietarinaukiolla Perheiden päivä -tapahtumassa (Giornata della famiglia), jossa esiintyi myös paavi Franciscus.

Vuodenvaihteesta 2015–2016 alkaen kuoro on käynyt esiintymässä vuosittain uudenvuoden aikoihin Kiinassa. Kiinassa kuoro on esiintynyt useaan kertaan Šanghaissa lasten taiteiden teatterissa (Shanghai Children Art Theatre), jonka lisäksi konsertteja on ollut myös Pekingissä. Liput vuodenvaihteen 2018–2019 konsertteihin myytiin loppuun 41 sekunnissa. Kuoron esittämistä kappaleista kiinalaisten keskuudessa erityisen suosituksi on noussut vuodelta 2010 oleva kappale Forza Gesù (suom. Voimia Jeesus).

Vuonna 2017 kuoro esiintyi Sanremon musiikkifestivaaleilla.