Phytosauria

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Phytosauria
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Reptilia/Sauropsida
Alaluokka: Diapsidit Diapsida
Osaluokka: Archosauromorpha
Kladi: Crurotarsi
Lahko: Phytosauria
von Meyer, 1861
Heimo: Phytosauridae
Jaeger, 1828
Synonyymit
Parasuchia
Katso myös
Nimi-testi OK

Phytosauria on triaskaudella elänyt Archosauromorpha-ryhmään kuuluva matelijalahko. Phytosaurit muistuttivat jonkin verran krokotiilieläimiä, mutta eivät olleet niiden lähisukulaisia. Nimi Phytosauria ("kasviliskot") tulee siitä että ensimmäisenä löytyneen fossiilin leuassa olleita kivettyneitä mutatäytteitä erehdyttiin luulemaan kasvinsyöjän hampaiksi. Myöhempi tutkimus ja paremmin säilyneet fossiilit kuitenkin selvästi osoittivat phytosaurien olleen terävähampaisia lihansyöjiä. Phytosaureista on myöhemmin (tosin vähemmässä määrin) käytetty myös paremmin kuvaavaa nimeä Parasuchia ("krokotiilien ohella").

Phytosaurit olivat krokotiilieläimien tavoin nelijalkaisia puolittain vedessä eläviä petoja, mutta toisin kuin krokotiilieläimillä (joiden sieraimet ovat kuonon kärjessä) phytosaurien sieraimet sijaitsivat lähellä silmiä. Phytosaurien panssarointiin kuului luulevyjä selässä, kolmiomaisia luulevyjä sivuilla ja pyöreämpiä jaloissa. Niillä oli myös luulevypanssarointia kurkussa. Phytosaura-lahkon eläimien jalkojen rakenne lisäsi erosi krokotiilieläinten jaloista. Phytosaurien fossiileja on löydetty Pohjois-Amerikasta, Euroopasta, Intiasta, Pohjois-Afrikasta, Brasiliasta, Thaimaasta ja Madagaskarilta.

Mystriosuchus phytosaurin fossiili paleontologisessa museossa Tübingenissä.

Luokittelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Phytosauria luokiteltiin aiemmin krokotiilieläinten kehityslinjaan kuuluvien arkosaurien ryhmäksi, mutta uusimpien tutkimusten mukaan ne eivät ole arkosaureja ollenkaan vaan niiden sisarryhmä Archosauromorphaan kuuluvassa Archosauriformes-ryhmässä.


Archosauriformes 

Proterosuchus




Erythrosuchus




Vancleavea



 Proterochampsia 

Tropidosuchus



Chanaresuchus





Euparkeria



 Phytosauria 

Parasuchus




Leptosuchus



Pseudopalatus




 Archosauria 

Pseudosuchia



Avemetatarsalia









Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]