Photograph (Ed Sheeranin kappale)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
”Photograph”
Ed Sheeran
Singlen ”Photograph” kansikuva
Singlen tiedot
 Albumilta X
 B-puoli ””I Will Take You Home””
 Äänitetty  2014
 Julkaistu 11. toukokuuta 2015
 Formaatti CD-levy ja digitaalinen lataus
 Tekijä(t) Ed Sheeran, Johnny McDaid, Martin Harrington ja Tom Leonard
 Tuottaja(t) Jeff Bhasker ja Emile Haynie
 Tyylilaji Folk, pop, akustinen musiikki
 Kesto 04.19
 Levy-yhtiö Asylum Records, Atlantic Records
Ed Sheeranin muut singlet
Bloodstream
2015
”Photograph”
2015
Castle on the Hill
2017

”Photograph” on englantilaisen laulaja-lauluntekijä Ed Sheeranin kappale ja single hänen toiselta studioalbumiltaan X (2014). Sheeran on kirjoittanut kappaleen yhdessä Snow Patrol -yhtyeen kosketinsoittaja ja kitaristi Johnny McDaidin kanssa,[1][2] jonka pianolla soittamasta melodiasta kappale kehittyi.[3] Sheeran levytti ”Photographista” useita versioita eri tuottajien kanssa, kunnes yhteistyö Jeff Bhaskerin ja Emile Haynien kanssa sai kappaleen löytämään muotonsa.[4] ”Photograph” on tyyliltään balladi, jonka musiikillisen keskiön muodostavat akustinen kitara, piano ja rumpukonen ohjelmoitu rytmi. Kappaleen kuvaileva ja yksityiskohtainen sanoitus on kertomus kaukosuhteesta, ja sen inspiraationa on toiminut Sheeranin ja hänen silloisen tyttöystävänsä oma parisuhde.

Kappale sai kriitikoilta osakseen positiivisia arvioita, ja erityisesti Sheeranin kirjoittama sanoitus huomioitiin hyväksi. ”Photograph” julkaistiin X-albumin viidentenä ja viimeisenä singlenä 11. toukokuuta 2015 b-puolenaan kappale ”I Will Take You Home”. ”Photograph” nousi singlelistan viiden parhaan joukkoon muun muassa Irlannin singlelistalla ja Kanadan Canadian Hot 100 -listalla. Yhdysvalloissa sen sijoitus Billboard Hot 100 -listalla oli kymmenes, ja siitä tuli X-albumin kolmas kymmenen parhaan joukkoon Yhdysvalloissa yltänyt single. Britannian singlelistalla se oli parhaimmillaan sijalla 15, ja on sittemmin ylittänyt platinalevyn rajan myyden yli 600 000 kappaletta. Platinalevyn rajan ”Photograph” on ylittänyt myös Uudessa-Seelannissa ja Italiassa, ja kaksinkertaisen platinalevyn rajan Australiassa ja Kanadassa.

”Photograph”-musiikkivideo sai ensiesityksensä 9. toukokuuta 2015, kaksi päivää ennen singlen julkaisua. Musiikkivideo on montaasi Sheeranin lapsuuden ja nuoruuden ajan kotivideoista. Se oli vuonna 2016 parhaan videon Brit Award -ehdokas. Sheeran on esittänyt kappaletta eri televisio-ohjelmissa ja kiertueillaan.

9. kesäkuuta 2016 lauluntekijät Martin Harrington ja Thomas Leonard haastoivat Sheeranin, Johnny McDaidin, kappaleen julkaisijat ja levy-yhtiö Warner Bros. Recordsin oikeuteen plagioinnista väittäen, että Sheeran oli ”Photographilla” kopioinut heidän X Factor USA -voittaja Matt Cardlelle kirjoittamaansa kappaletta ”Amazing”.[5] Syyttäjät hakivat Harringtonille ja Leonardille korvauksia yli 20 miljoonan dollarin edestä.[5] Oikeusjuttu ratkesi tuomioistuimen ulkopuolella osapuolien väliseen sopimukseen vuoden 2017 keväällä, jolloin Sheeranin ja McDaidin ei todettu syyllistyneen plagiointiin.[6] Harrington ja Leonard sen sijaan saivat sopimuksen myötä nimensä kappaleen tekijätietoihin, ja osan kappaleen tuotoista itselleen.[6]

Kappaleen kirjoittaminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Photographin” kirjoittaminen sai alkunsa Snow Patrol -yhtyeen Johnny McDaidin pianolla luomasta loopista. Kuvassa McDaid pianonsa äärellä vuonna 2013.

Ed Sheeran kirjoitti ”Photographin” vuoden 2012 toukokuussa yhdessä Snow Patrol -yhtyeen kosketinsoittaja ja kitaristi Johnny McDaidin kanssa.[1][2] Sheeran oli ennen kappaleen tekoa keikkaillut Snow Patrolin lämmittelijänä yhtyeen Pohjois-Amerikan kiertueella. McDaid oli kehittänyt pianolla kolmen nuotin loopin,[7] josta tuli ”Photographin” perusta.[3] Kaksikko aloitti kappaleen kirjoittamisen Kansas Cityssa Sheeranin hotellihuoneessa, kun Sheeran hyräili kappaleen sanoituksen ensimmäisiä säkeitä ”Loving can hurt, loving can hurt” McDaidin kannettavalta tietokoneelta soineen pianoloopin päälle.[1][7][3]

Sheeran ja McDaid ideoivat kappaleen samalla, kun Sheeran rakensi Legoilla ja McDaid työskenteli kannettavalla tietokoneellaan. Muutamia tunteja myöhemmin Sheeran tarttui kitaraansa,[1] ja hänen kertomansa mukaan kappale oli valmis noin puolen tunnin sisällä.[8] Kuunneltuaan sävellyksensä seuraavana päivänä Sheeran ja McDaid päättivät, että he levyttäisivät kappaleen.[8] Sheeran viimeisteli ”Photographin” lopulliseen muotoonsa myöhemmin ollessaan Denverissä, Coloradossa.[3]

”Photograph” oli Sheeranin mukaan ensimmäinen X-albumille ”kunnolla kirjoitettu” kappale.[4] Hän on kertonut levyttäneensä kappaleesta noin 60 tai 70 eri versiota. McDaidin kanssa tekemiensä varhaisten versioiden lisäksi hän oli levyttänyt kappaletta esikoisalbuminsa + tuottaneen Jake Goslingin sekä X-albumin muiden kappaleiden tuottajana toimineen Rick Rubinin kanssa. Sheeran ei kuitenkaan pitänyt syntyneitä versioita X-albumille sopivina tuotoksina. Lopulta yhteistyö Jeff Bhaskerin ja Emile Haynien kanssa sai ”Photographin” löytämään lopullisen muotonsa.[4] Jeff Bhasker työsti kappaletta monen kuukauden ajan, ja Haynie vastasi avustavana tuottajana kappaleen rumpukoneen luoman rytmin ohjelmoimisesta.

Sävellys ja sanoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sheeranin entinen tyttöystävä Nina Nesbitt toimi kappaleen inspiraationa.

”Photograph” on tyyliltään akustinen pop-balladi.[9] Kappaleen musiikki rakentuu akustisen kitaran, pianon, urkujen, sähkökitaran ja bassokitaran sekä kielisoittimien ja ohjelmoidun rumpuraidan varaan. Kappaleen melodian keskiön muodostavat Sheeranin soittama kitara ja tuottaja Jeff Bhaskerin soittama piano, joita rumpujen rytmi, kielisoittimet ja urut seuraavat.[10] ”Photographin” tempo on 54 iskua minuutissa (BPM) ja sitä voidaan kuvata italian kielen sanalla ”largo” (suom. väljä).[11] Kappale on alun perin kirjoitettu E-duurissa ja sen tahtilaji on 4/4.[12][11] Kappaleen neljän soinnun muodostama sointukulku on populaarimusiikin tunnetuimpia ja käytetyimpiä.[13]

Kappaleen sanoitus, jonka on kirjoittanut Ed Sheeran itse, on kertomus kaukosuhteesta.[14] Kappaleen sanoitus koostuu ajoittain hyvin yksityiskohtaisista kuvauksista ja kohtauksista, joissa kappaleen kertoja esimerkiksi muistelee suutelevansa tyttöystäväänsä katuvalon alla kadunvarressa (”When I’m away, I will remember how you kissed me / Under the lamppost back on Sixth street”),[14][15] ja jossa tyttöystävän kerrotaan pitävän kertojan valokuvaa revittyjen farkkujensa taskussa (”So you can keep me / Inside the pocket of your ripped jeans”).[16] Sanoituksen inspiraation lähteenä on toiminut Sheeranin oma kokemus kaukosuhteesta: hän seurusteli skotlantilaisen laulaja-lauluntekijä Nina Nesbittin kanssa yli vuoden,[1] mutta he olivat seurustelunsa aikana erossa yli viiden kuukauden ajan Sheeranin kiertue-elämän vuoksi.

Vuonna 2017 Sheeran tarkensi Kansas Cityssa konsertoidessaan, että ”Photograph” on kirjoitettu Kansas Cityn Intercontinental -hotellissa.[3]

Julkaisu ja vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2013 helmikuussa Sheeran soitti ”Photographin” demoversion saksalaiselle radioasemalle. Esitystä ei taltioitu, vaikka kyseessä oli ainoa kerta ennen X-albumin julkaisua, kun Sheeran soitti kappaleen. Hän kertoi pitävänsä kappaletta eräänä tulevan albuminsa parhaista ja uskovansa, että ”Photograph” tulisi ”muuttamaan hänen uransa” ja takaisi albumin menestyksen, vaikka muut kappaleet eivät tekisi kuuntelijoihin vaikutusta.

Sheeran ilmoitti 22. huhtikuuta 2015 Twitter-tilillään ”Photographin” olevan X-albumin seuraava single. Se julkaistiin singlenä alun perin HAC-radioasemille 11. toukokuuta ja 12. toukokuuta CHR-radioille. Kappale julkaistiin digitaalisesti ladattavaksi iTunesin kauppaan 20. kesäkuuta 2014. Saksassa se julkaistiin 12. kesäkuuta 2015 myös CD-singlenä b-puolenaan kappale ”I Will Take You Home”. ”Photograph” oli viides ja samalla viimeinen X-albumin single.

X-albumin julkaisun myötä ”Photograph” sai osakseen positiivisen vastaanoton. Billboardin Jason Lipshutz kirjoitti arviossaan, että kappaleen sanoituksen osa ”Loving can hurt sometimes / But it’s the only thing that I know” tiivistää koko albumin tunnelman.[10] Lipshutz kuvasi Sheeranin laulun olevan ”hillittyä” ja kitaralla soitetun säestyksen ”epävarmaa”, joita seuraa mahtipontinen rumpuosuus.[10] The Boston Globen Sarah Rodman oli samalla kannalla ja sanoi ”Photographin” olevan ”kummitteleva” kappale houkuttelevalla melodialla. Timen Jamieson Cox kuvasi Sheeranin yksityiskohtaisen ja voimakkaan sanoituksen fiksuksi ja kappaleen elävöittäväksi kokonaisuudeksi.[15] The Daily Telegraphin Neil McCormick piti kappaletta ”sielukkaana balladina”

Viben Paul Cantor nosti ”Photographin” yhdeksi X-albumin kohokohdista ja kuvaili sen olevan ”tunteiden vuoristorata”. The Observerin Kitty Empire kutsui kappaletta ”pöhöttyneeksi balladiksi” ja sanoi Sheeranin laulunkirjoittamisen olleen kappaleen kohdalla ”erityisen laskelmoitua”.[16] musicOMH-julkaisulle kirjoittamassaan arviossa myös John Murphy kuvaili kappaletta ”laskelmoiduksi ja hieman kyyniseksi, ikään kuin kappale olisi kirjoitettu varta vasten taustamusiikiksi amerikkalaisen televisiosarjan koskettavalle kohtaukselle.”

Lista- ja myyntimenestys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

”Photograph” nousi Britannian singlelistalle suoratoistopalveluissa saadun suosion myötä. Se debytoi brittilistan sijalla 44 heinäkuussa 2014, ja nousi korkeimmillaan listan sijalle 15. Marraskuun alussa se oli viettänyt singlelistalla yhteensä 50 viikkoa. 17. maaliskuuta 2017 British Phonographic Industry sertifioi singlen ylittäneen kaksinkertaisen platinalevyn rajan Britanniassa yli 1,2 miljoonan myydyn kappaleen myötä.

Yhdysvalloissa ”Photograph” nousi Billboard Hot 100 -listan sijalle kymmenen. Se oli kolmas X-albumin kärkikymmenikköön yltänyt single Yhdysvalloissa. ”Photographin” myötä Sheeranista tuli vuoden 2010 jälkeen yhdeksäs miespuolinen artisti, joka on yhdeltä albumilta saanut Yhdysvalloissa neljä Top 20 -hittiä. Recording Industry Association of America sertifioi singlen ylittäneen kultalevyrajan 21. heinäkuuta 2015, tuplaplatinarajan 29. helmikuuta 2016 ja triplaplatinarajan 16. elokuuta 2017.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Ed Sheeran talks through new album music-news.com. 29.6.2014. Music-News. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  2. a b Ed Sheeran Begins To Multiply noise11.com. 20.4.2015. Noise11. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  3. a b c d e Exclusive: Ed Sheeran On Writing 'Photograph'... In Just Ten Minutes! capitalfm.com. 23.7.2015. Capital. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  4. a b c Ed Sheeran Wrote The Song 'Photograph' While On Tour With Snow Patrol vh1.com. VH1. Arkistoitu 8.6.2016. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  5. a b Siltanen, Vesa: Folkpopartistilta vaaditaan yli 20 miljoonan dollarin korvauksia – Ed Sheeranin hittiä syytetään plagioinnista soundi.fi. 9.6.2016. Soundi. Viitattu 24.9.2018.
  6. a b Connolly, Lynn: Ed Sheeran confesses 'Photograph' lyrics "fell out" in minutes, as did his bowels once apparently unrealitytv.co.uk. 24.7.2015. Unreality TV. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  7. a b Tietjen, Alexa: Relive Ed Sheeran's Touching Performance of 'Photograph' While You Wait for the Music Video to Drop vh1. 22.4.2015. VH1. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  8. Menyes, Carolyn: Review: Ed Sheeran Takes A 'Photograph' In Beautiful New Love Song from 'X' [Listen] 20.6.2014. Music Times. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  9. a b c Lipshutz, Jason: Ed Sheeran, 'x': Track-By-Track Review billboard.com. 23.6.2014. Billboard. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  10. a b BPM for Photograph (Ed Sheeran) getsongbpm.com. Get Song BPM. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  11. Photograph musicnotes.com. Musicnotes. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  12. Abdul Hadi, Eddino: Concert review: One-man band Ed Sheeran is one canny live performer straitstimes.com. 15.3.2015. The Straits Times. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  13. a b Roth, Madeline: Warning: Ed Sheeran's Next 'X' Single Will Probably Make You Cry mtv.com. 22.4.2015. Music Television. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  14. a b Cox, Jamieson: Review: Ed Sheeran Multiplies His Appeal on x 31.5.2014. Time. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)
  15. a b Empire, Kitty: x review – Ed Sheeran's second album has a broad palette but lacks depth theguardian.com. 22.6.2014. The Guardian. Viitattu 24.9.2018. (englanniksi)