Philippi-kokoelma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Dieter Philippin kädessä kokoelman ensimmäinen esine, punaisesta moiré-silkistä valmistettu kardinaalin baretti.
Dieter Philippi ojentaa Paavi Benedictus XVI:lle tiaran 25. toukokuuta 2011

Philippi-kokoelma on yksityiskokoelma uskoon, uskontoon ja hengellisyyteen liittyviä päähineitä. Sen on kerännyt Saarbrückenissä Saksassa asuva yrittäjä ja telekommunikaatioyrityksen toimitusjohtaja Dieter Philippi.[1] [2] Kokoelma ei ole toistaiseksi suuren yleisön nähtävillä, mutta siitä kiinnostuneet voivat sopia vierailuajan puhelimitse. Kokoelma sijaitsee Saksassa Kirkelin kaupungissa Saarlandin osavaltiossa.

Kokoelma[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Philippi-kokoelman esineitä
Paavin kultainen [pektoraali] roomalaiskatolisessa kirkossa

Philippi-kokoelman keskeisen sisällön muodostavat yli viisisataa päähinettä, jotka ovat peräisin kristinuskosta, islamista, juutalaisuudesta, cao dai –uskonnosta, shintolaisuudesta, buddhalaisuudesta, sikhiläisyydestä, vapaakirkoista, suufilaisuudesta, anabaptismista ja muista uskonnollisista yhdyskunnista.[3]

Kokoelmassa on lisäksi yli sata muuta kirkollista esinettä, kuten esimerkiksi paavin kenkiä, ylipapin käsineitä, pallium-nauhoja, pektoraaleja, piispan sormuksia, paaville kuulunutta posliinia, sutaanien vyönauhoja, kardinaalien viittoja ja paljon muuta. [4]

Lisäksi kokoelmaan kuuluu 52 pektoraalia (pektoraalinauhaa), jotkut niistä valmistettu erittäin suuritöisesti punomalla. Roomalaiskatolisessa kirkossa paavi, kardinaalit, piispat ja apotit kantavat rintaristiä pektoraalissa.

Kokoelman ajatus ja tarkoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähineellä on alun perin ollut päätä suojaava tarkoitus. Historian kuluessa sille tuli myös symbolinen merkitys: päähine kertoi sitä kantavan henkilön syntyperästä, asemasta, ammatista, varallisuudesta sekä hierarkiasta. Kolmantena tuli koristava tarkoitus.

Kirkolliset ja uskonnolliset päähineet muodostavat pienen osa kaikista päähineistä. Niistä voi tehdä johtopäätöksiä henkilön varallisuudesta ja asemasta. Lisäksi monilla päähineillä kalliista, harvinaisista ja arvokkaista materiaaleista materiaaleista tehdyillä tai jalokiviä ja -metalleja sisältävillä päähineillä on koristava tarkoitus. Päähineiden suojaava tarkoitus ei enää ole niin merkittävä kuin ennen.

Näyttelyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Lokakuu 2010 - heinäkuu 2011: Saksan hygieniamuseo esittelee osan kokoelmasta Dresdenissä näyttelyssään „Uskon voima“ (Kraftwerk Religion)
  • Maaliskuu – huhtikuu 2011: Sparkasse-pankki Saarbrücken, pääkonttori (Am Neumarkt)
  • 3. heinäkuuta – 30. lokakuuta 2011: näyttely Alles Kopfsache - Hut, Helm, Tuch & Co., Westfalen-Lippen alueellinen yhdistys – Teollisuusmuseo, Henrichshütte, Hattingen, Saksa
  • 16. heinäkuuta – 25. syyskuuta 2011: Triq Il-fosos Citadel, Victoria, Gozo, Malta

Kuvagalleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Dieter Philippi: Sammlung Philippi – Kopfbedeckungen in Glaube, Religion und Spiritualität. St. Benno Verlag, Leipzig. ISBN 978-3-7462-2800-6.
  • Alexander Smoltczyk: Vatikanistan - Eine Entdeckungsreise durch den kleinsten Staat der Welt. Wilhelm Heyne Verlag, München. ISBN 978-3-453-15434-6. p. 92

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]