Phantasm – yön kauhut

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Phantasm – yön kauhut
Phantasm
Ohjaaja Don Coscarelli
Käsikirjoittaja Don Coscarelli
Tuottaja Don Coscarelli
Kuvaaja Don Coscarelli
Leikkaaja Don Coscarelli
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Ensi-ilta 1979
Kesto 88 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb

Phantasm – yön kauhut (engl. Phantasm) on yhdysvaltalainen kauhuelokuva vuodelta 1979. Elokuvan ohjasi, tuotti ja käsikirjoitti Don Coscarelli. Omaperäinen, surrealistinen kauhuelokuva on saanut kulttimaineen ja neljä jatko-osaa.

Tässä sarjan ensimmäisessä osassa Mike (Michael Baldwin) ja hänen isoveljensä Jody (Bill Thornbury) huomaavat, että Morningsiden hautausmaalla tapahtuu jotakin hämäräperäistä, joka ei kestä päivänvaloa. Tapauksiin liittyy salaperäinen Pitkä Mies (engl. The Tall Man, Angus Scrimm). Yhdessä ystävänsä Reggien (Reggie Bannister) kanssa veljekset alkavat tutkia Morningsiden tapahtumia ja päätyvät keskelle outoa pahuuden maailmaa. "He löytävät henkilögallerian, joka vie jalat alta tusinahorroreitten arkityypeiltä ja ratkaisuilta. Typerä mutta tarpeeksi tehokas ja itseironisella huumorilla kyllästetty peruspelästyttäjä", kirjoitti Katso-lehden elokuvakriitikko aikoinaan.[1]

Phantasm – yön kauhut tehtiin pienellä budjetilla (n. 300 000 dollaria)[2] ja pitkälti amatöörinäyttelijöiden voimin. Kuitenkin elokuva sai hyvän vastaanoton ja siitä tuli kulttiklassikko, joka sai sittemmin neljä jatko-osaa: Phantasm II (1988), Phantasm III: Lord of the Dead (1994), Phantasm IV: Oblivion (1998) ja Phantasm: Ravager (2016).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Phantasm – yön kauhut. Katso! Video-lehti (erikoisnumero), 7/1984. A-lehdet Oy.
  2. McIntyre, Gina: "Happy Birthday, Tall Man! 'Phantasm' Turns 30" Los Angeles Times. 16.10.2009. Austin Beutner.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]