Petter Northug

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Petter Northug
Petter Northug Oslon MM-kisoissa 2011
Petter Northug Oslon MM-kisoissa 2011
Henkilötiedot
Syntynyt6. tammikuuta 1986 (ikä 38)
Mosvik, Norja
Uran tiedot
Pituus 185 cm
Seura Strindheim IL
Laji maastohiihto
Maailmancup
Kaudet 2005–2017
Voitot 38
Palkintokorokkeella 84

Tietolaatikko päivitetty 12. joulukuuta 2023

Aiheesta muualla
www.northug.no
Mitalit
Maa:  Norja
Miesten maastohiihto
Olympiarenkaat Olympialaiset
Kultaa Kultaa Vancouver 2010 parisprintti
Kultaa Kultaa Vancouver 2010 50 km (p)
Hopeaa Hopeaa Vancouver 2010 4×10 km viesti
Pronssia Pronssia Vancouver 2010 sprintti (p)
MM-kilpailut
Kultaa Kultaa Sapporo 2007 4×10 km viesti
Kultaa Kultaa Liberec 2009 yhdistelmäkilpailu
Kultaa Kultaa Liberec 2009 50 km (v)
Kultaa Kultaa Liberec 2009 4×10 km viesti
Kultaa Kultaa Oslo 2011 yhdistelmäkilpailu
Kultaa Kultaa Oslo 2011 50 km (v)
Kultaa Kultaa Oslo 2011 4×10 km viesti
Kultaa Kultaa Val di Fiemme 2013 15 km (v)
Kultaa Kultaa Val di Fiemme 2013 4×10 km viesti
Kultaa Kultaa Falun 2015 sprintti (p)
Kultaa Kultaa Falun 2015 parisprintti (v)
Kultaa Kultaa Falun 2015 4×10 km viesti
Kultaa Kultaa Falun 2015 50 km (p)
Hopeaa Hopeaa Oslo 2011 sprintti (v)
Hopeaa Hopeaa Oslo 2011 parisprintti (p)
Hopeaa Hopeaa Val di Fiemme 2013 sprintti (p)

Petter Northug jr. (s. 6. tammikuuta 1986 Mosvik) on norjalainen maastohiihtäjä. Hän edustaa Ski Classics -sarjassa omaa Team Northug -talliaan. Uransa huipulla hänet tunnettiin loppukiristään, jolla hän voitti useita yhteislähtökilpailuja ja sprinttejä maailmancup-tasolla.[1] Hän on kaksinkertainen olympiavoittaja ja 13-kertainen maailmanmestari. Falunin MM-kisoissa 2015 Northug voitti jopa neljä kultamitalia, minkä jälkeen hänen tuloksensa alkoivat taantua pääasiassa harjoitusmotivaation laskun myötä.[2][3] Ollessaan 32-vuotias hän ehti jo kertaalleen lopettaa maastohiihtouransa. Sen jälkeen hän kilpaili lähinnä rullahiihdon maailmancupissa ja yksittäisissä pitkän matkan hiihdoissa ennen kuin hän lunasti FIS-lisenssin kesällä 2022 ja julkisti tekevänsä ammattimaisen paluun hiihtoladuille.[4]

Northug saavutti ensimmäisen maailmancupin osakilpailuvoittonsa Falunin takaa-ajokilpailussa 8. maaliskuuta 2006. 20-vuotiaana hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin miesten maailmancupin osakilpailuvoittaja[5]. Päivää aiemmin hän oli Borlängen sprinttikilpailun seitsemäs ja 19. maaliskuuta 2006 Sapporossa takaa-ajossa toinen. Nuorten hiihdon MM-kilpailuista Northugilla on viisi henkilökohtaisten matkojen voittoa vuosilta 2005–2006.

Northug sijoittui neljänneksi kauden 2006–2007 Tour de Skin kokonaiskilpailussa. Hänen paras osakilpailusijoituksensa oli kolmas tila Asiagon sprintissä. Maailmancupissa hän voitti vapaalla hiihtotavalla käydyn sprinttikilpailun Lahdessa ja oli kokonaiskilpailussa seitsemäs. Sapporon MM-kisoissa hän hiihti ankkuriosuuden kultaa voittaneessa Norjan joukkueessa. Hän saapui maaliin muutama sekunti ennen Venäjän Jevgeni Dementjeviä ja Ruotsin Anders Södergreniä. Lisäksi Northug sijoittui viidenneksi yhdistelmäkilpailussa ja seitsemänneksi sprinttiviestissä.

Kauden 2007–2008 Tour de Skillä Northug voitti Asiagossa käydyn vapaan tyylin sprinttikilpailun ja sijoittui kokonaiskilpailussa kahdeksanneksi. Maailmancup-kauden 2008–2009 avauksessa, Jällivaaran 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa, hän sijoittui kolmanneksi. La Clusaz'ssa hän voitti 30 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun. Kauden 2008–2009 Tour de Skillä hän voitti Nové Městossa käydyn sprinttikilpailun ja sijoittui kokonaiskilpailussa toiseksi. Liberecin maailmanmestaruuskilpailuissa Northug voitti kultaa yhdistelmäkilpailussa ja 50 kilometrin yhteislähtökilpailussa. Hän myös hiihti ankkuriosuuden Norjan kultaa voittaneessa viestijoukkueessa. Lahdessa hän voitti vapaan hiihtotavan maailmancup-sprintin ja oli Trondheimissa toinen perinteisen sprintissä. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli toinen, normaalimatkojen cupissa kolmas ja sprintticupissa viides.

Northug voitti maailmancupkaudella 2009–2010 Kuusamon 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailun, Roglan sprinttikilpailun sekä 30 kilometrin perinteisen tyylin yhteislähtökilpailun ja Holmenkollenin 50 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun. Tour de Skillä hän voitti Oberhofissa käydyn prologin ja seuraavan päivän takaa-ajokilpailun sekä Toblachin takaa-ajokilpailun. Kokonaiskilpailussa hän oli toinen. Hän voitti maailmancupin finaalitapahtuman Falunissa ja oli lisäksi nopein yhdistelmäkilpailussa. Hän voitti maailmancupin kokonaiskilpailun ja normaalimatkojen cupin sekä sijoittui sprintticupissa toiseksi. Vancouverin olympialaisissa Northug voitti 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailun, sijoittui pronssille perinteisen sprintissä ja voitti parisprintin olympiakultaa yhdessä Øystein Pettersenin kanssa[6]. Viestissä Northug hiihti ankkuriosuuden Norjan hopeajoukkueessa.

Northug voitti Tour de Skillä 2010–2011 Val di Fiemmen 20 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailun ja sijoittui kokonaiskilpailussa toiseksi. Oslon maailmanmestaruuskilpailussa Northug voitti yhdistelmäkilpailun ja 50 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailun, toi Norjan viestijoukkueen maailmanmestarina maaliin sekä sai hopeaa vapaan hiihtotavan sprintissä ja perinteisen tyylin parisprintissä. Kauden päätteeksi hän voitti maailmancupin finaalitapahtuman Falunissa. Maailmancupin kokonaispisteissä hän sijoittui toiseksi ja normaalimatkojen cupissa neljänneksi.

Kaudella 2011–2012 Northug voitti Kuusamossa käydyn maailmancupin avaustapahtuman, Davosin 30 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun sekä Roglan 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailun. Tour de Skillä hän voitti Oberhofin prologin ja Oberstdorfin yhdistelmäkilpailun sekä sijoittui kokonaiskilpailussa kolmanneksi. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli kolmas ja normaalimatkojen cupissa viides.

Northug voitti myös kaudella 2012–2013 Ruka triplan kokonaiskilpailun. Tour de Skillä hän voitti Oberhofin prologin ja Toblachin takaa-ajokilpailun. Kokonaiskilpailussa hän oli neljäs. Helmikuussa hän voitti Sotšin vapaan hiihtotavan sprinttikilpailun. Val di Fiemmen MM-kilpailuissa 2013 hän sai hopeaa perinteisen sprintissä ja oli neljäs yhdistelmäkilpailussa. Hän voitti kultaa kisojen 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa sekä ratkaisi Norjalle viestikultaa loppusuoralla. Maaliskuussa hän voitti perinteisellä hiihdetyt 15 kilometriä Lahdessa ja sprintin Drammenissa. Hän voitti myös maailmancupin finaalitapahtuman Falunissa sekä maailmancupin kokonaiskilpailun. Normaalimatkojen cupissa hän oli kolmas ja sprintticupissa toinen.

Northug sijoittui Tour de Skillä 2013–2014 kokonaiskilpailussa kolmanneksi ja voitti Val di Fiemmessä käydyn 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailun. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän oli kuudes. Sotšin olympialaisissa 2014 hän sijoittui vapaan hiihtotavan sprintissä kymmenenneksi.

Kaudella 2014–2015 Northug sijoittui toiseksi Kuusamon perinteisen hiihtotavan sprintissä sekä Davosin 15 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa. Tour de Skin kokonaiskilpailussa hän sijoittui toiseksi, mutta myöhemmin nousi Tourin voittajaksi Martin Johnsrud Sundbyn jäätyä kiinni kiellettyjen astmalääkkeidän käytöstä. Falunin MM-kilpailuissa 2015 hän voitti perinteisen hiihtotavan sprintin. Lisäksi hän voitti vapaan hiihtotavan parisprintin ylivoimaisesti yhdessä Finn Hågen Kroghin kanssa. Hän saavutti kultaa myös viestissä. 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa hän otti kolmannentoista maailmanmestaruutensa kukistamalla loppukirissä Lukas Bauerin ja Johan Olssonin. Yhdistelmäkilpailussa Northug oli yhdestoista. Maailmancupin kokonaiskilpailussa hän sijoittui kolmanneksi ja normaalimatkojen cupissa viidenneksi.

Northug ilmoitti syyskuussa 2015 ettei osallistu hiihdon maailmancupiin kaudella 2015–2016, johtuen sponsorisopimuksien erimielisyyksistä Norjan hiihtoliiton kanssa.[7] Lokakuun lopussa Northug kuitenkin teki Norjan hiihtoliiton kanssa kolmen vuoden sopimuksen, jonka myötä hän kuuluu Norjan maajoukkueeseen ja kilpailee normaalisti maailmancupissa.[8] Northug sijoittui toiseksi Rukan avaustapahtumassa. Tour de Skin kokonaiskilpailussa hän oli neljäs. Hän voitti perinteisen hiihtotavan sprintin Drammenissa sekä oli kolmas Tukholman ja Lahden sprinteissä. Ski Tour Canadan kokonaiskilpailussa hän sijoittui kolmanneksi. Maailmancupin kokonaiskilpailussa ja sprintticupissa hän oli toinen.

Northug ilmoitti joulukuussa 2016 ettei osallistu Tour de Skille, vaan keskittyy helmikuun 2017 MM-kisoihin Lahteen.[9] Lahden MM-kilpailuissa 2017 hän sijoittui vapaan hiihtotavan sprintissä viidenneksi[10] ja 50 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökilpailussa kahdeksanneksi.

Yksityiselämä

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen veljensä, Tomas Northug ja Even Northug ovat myös maastohiihtäjiä.[11]

Petter Northug tunnetaan myös pokeripiireissä. Hän pelaa livepokeriturnauksia[12] ja nettipokeriturnauksia [13] sekä käteispelinä pot limit omahaa internetissä.[14][15] Norjan kuuluisimpiin pokeriammattilaisiin kuuluvan Johnny Loddenin mukaan Northugilla on ura pokerinpelaajana hiihtouran jälkeen.[16]

Northug tuomittiin 9. lokakuuta 2014 viideksikymmeneksi päiväksi vankeuteen ja hänelle langetettiin 185 000 Norjan kruunun eli noin 22 500 euron sakot sekä ikuinen ajokielto, joka Norjan käytäntöjen mukaan tarkoittaa viittä vuotta. Northug ajoi 1,65 promillen humalassa Trondheimissa 4. toukokuuta 2014 kolarin, jonka jälkeen hän jätti loukkaantuneen matkustajan autoon. Oikeus piti rattijuopumuksen lisäksi raskauttavana sitä, että Northug valehteli poliisille ja väitti autossa olleen kaverinsa ajaneen. Oikeudenkäynti oli Norjassa valtava mediamylläkkä.[17]

Northugilla oli vuonna 2011 lyhyt suhde entisen pornonäyttelijän Aylar Lien kanssa, jonka Northug oli tavannut Oslon MM-kisojen 50 kilometrin voitonjuhlien yhteydessä. Noin vuotta myöhemmin Lie antoi Det Nye -lehdelle haastattelun, jossa kertoi tulleensa tahtomattaan raskaaksi ja tehneensä abortin. Northug vakuutti vuonna 2018 ilmestyneessä elämäkerrassaan, ettei ole lapsen isä. Samoihin aikoihin Lie vaati kustantajaa lopettamaan kirjan myymisen.[18]

Northug syyllistyi elokuussa 2020 ylinopeuteen ajaessaan 550 hevosvoimaisella Jaguar-urheiluautollaan tutkaan 110 km/h alueella nopeudella 168 km/h. Hänen kotiinsa tehtiin kotietsintä, jossa sieltä löytyi kokaiinia ja ekstaasia.[19] 10. elokuuta hän ajoi jälleen tutkaan ja tällä kertaa oli nopeutta 80 km/h alueella 203 km/h. Ja kahta päivää tuon jälkeen jälleen roima ylinopeus, nyt 204 km/h. Lisäksi Northug kuvasi puhelimellaan auton nopeusmittaria. Hänet tuomittiin joulukuussa 2020. Joulukuussa Oslon käräjäoikeus tuomitsi hänet seitsemän kuukauden ehdottomaan vankeuteen ja menettämään ajolupansa koko loppuiäkseen. [20]

 1. Onko Norjan kiistellyn tähtihiihtäjän taru ohitse: ”Kilpaileminen ei enää motivoi, kun on kerran syrjäytetty” HS, viitattu 29.12.2017
 2. Leppänen, Jelena: Petter Northug vajosi parissa vuodessa pohjalle – Sami Jauhojärvi hiihtomaailmaa puhuttaneesta mysteeristä: ”Sitä on hämmästelty” IS.fi. 12.12.2018 kello 20.04. Viitattu 6.8.2022.
 3. Holopainen, Pekka: Petter Northug suunnittelee yllättävää aluevaltausta Suomessa – kohutähden uusi bisnes on levinnyt jo laajalle IS.fi. 28.11.2021 kello 7.45. Viitattu 6.8.2022.
 4. Petter Northug omalla tallilla Ski Classics -sarjaan Maastohiihto.com. 16.9.2022. Viitattu 18.10.2022.
 5. Younger and older winner[vanhentunut linkki] FIS, viitattu 6.3.2011 (englanniksi)
 6. YLE: Northug nosti Norjan olympiavoittoon 23.2.2010. YLE. Viitattu 23.2.2010.
 7. http://www.iltalehti.fi/talviurheilu/2015091420350278_tl.shtml 14.9.2015. Iltalehti. Viitattu 19.9.2015.
 8. Petter Northug sopi vihdoin riitansa liiton kanssa: "Olen hyvin motivoitunut voittamaan lisää kilpailuja" HS.fi. Arkistoitu 12.12.2015. Viitattu 29.11.2015.
 9. Petter Northugilta kylmä ratkaisu - jättää rahakiertueen väliin ensimmäistä kertaa iltalehti.fi. Viitattu 28.12.2016.
 10. Loistavan päivän hiihtäneen Hakolan eväät oli syöty finaalissa - Pellegrino maailmanmestari
 11. http://www.fis-ski.com/uk/competitorbiographies.html?listid=&lastname=Northug[vanhentunut linkki]
 12. http://pokerdb.thehendonmob.com/player.php?a=r&n=169244
 13. http://www.officialpokerrankings.com/pokerstars/NorthugJr/poker/results/3D6BF05C51314215B6B088DEE1F890B5.html
 14. http://www.highstakesdb.com/3844-ski-legend-petter-northug-seen-multitabling-high-stakes-plo.aspx (Arkistoitu – Internet Archive)
 15. http://www.highstakesdb.com/profiles/pokerstars/NorthugJr.aspx (Arkistoitu – Internet Archive)
 16. http://www.iltasanomat.fi/pokeri/art-1288565445892.html (Arkistoitu – Internet Archive)
 17. Northugille vankeutta ja pitkä ajokielto Iltalehti. Viitattu 9.10.2014.
 18. Pornotähti haluaa estää hiihdon olympiavoittajan Petter Northugin uutuuskirjan myymisen 21.10.2018. Ilta-Sanomat. Viitattu 21.10.2018.
 19. Huumekohussa rypevän Petter Northugin toilailuista paljastui karmeita lisätietoja – ”Täyttä hulluutta” Ilta-Sanomat. 17.8.2020. Viitattu 17.8.2020.
 20. Nyt jysähti kova tuomio: Petter Northug menettää ajokorttinsa loppuiäkseen www.iltalehti.fi. Viitattu 21.12.2020.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]