Petru Groza

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Petru Groza
Petru Groza Anefo.jpg
Romanian 46. pääministeri
16. maaliskuuta 19452. kesäkuuta 1952
Edeltäjä Nicolae Rădescu
Seuraaja Gheorghe Gheorghiu-Dej
Romanian kansantasavallan Korkeimman neuvoston puhemiehistön puheenjohtaja (=presidentti)
12. kesäkuuta 19527. tammikuuta 1958
Edeltäjä Constantin Ion Parhon
Seuraaja Ion Gheorghe Maurer
Tiedot
Syntynyt 7. joulukuuta 1884
Romanian lippu Băcia, Romania
Kuollut 7. tammikuuta 1958 (73 vuotta)
Romanian lippu Bukarest, Romania
Puolue Romanian Kansallispuolue (PNR)

Petru Groza (7. joulukuuta 1884 Băcia7. tammikuuta 1958 Bukarest) oli romanialainen poliitikko, joka toimi maansa pääministerinä toisen maailmansodan jälkeen vuosina 1945–1952. Groza ei kuulunut kommunistiseen puolueeseen, mutta tuki käytännössä kommunistien valtaannousua.

Groza oli kotoisin Transilvaniasta ja koulutukseltaan lakimies. Hän siirtyi politiikkaan ensimmäisen maailmansodan jälkeen, aluksi Romanian Kansallispuolueen (PNR) edustajana. Hän oli 1920-luvun alussa ministerinä Alexandru Averescun hallituksessa. Vuonna 1933 Groza perusti Auraajien Rintama (Frontul Plugarilor) -nimisen talonpoikien asiaa ajavan vasemmistolaisen järjestön ja häntä alettiin pitää ”vasemmistoporvarina”.

Kommunistit onnistuivat saavuttamaan vaikutusvaltaa Auraajien Rintaman sisällä ja syksyllä 1944 siitä tuli yksi kommunistien kokoamaan Kansalliseen Demokraattiseen Rintamaan liittyneistä järjestöistä. Kun Neuvostoliiton edustajat pakottivat pääministeri Nicolae Rădescun eroamaan helmikuussa 1945, Groza nimitettiin hänen seuraajakseen. Hän kokosi koalitiohallituksen, jossa kommunistit olivat vähemmistöasemassa. Grozan pääministerikauden aikana valta kuitenkin siirtyi asteittain kommunisteille ja oppositiopuolueet lakkautettiin. Vuoden 1947 lopussa kuningas Mikael I painostettiin luopumaan kruunusta ja maa julistettiin kansantasavallaksi. Vuonna 1952 Groza luopui lopulta pääministerin tehtävästä ja hänen seuraajakseen tuli kommunistijohtaja Gheorghe Gheorghiu-Dej. Sen jälkeen Groza toimi maan muodollisena valtionpäämiehenä kuolemaansa saakka.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Petru Groza