Myyrmannin räjähdys

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Petri Gerdt)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Myyrmannin räjähdys
Myyrmanni räjähdyksen jälkeen.
Myyrmanni räjähdyksen jälkeen.
Paikka kauppakeskus Myyrmanni, Myyrmäki, Vantaa, Suomi
Ajankohta 11. lokakuuta 2002
19.35
Iskutyyppi pommitus (teon tarkoituksellisuus ei ole tiedossa)
Kuolleita 7 (räjäyttäjä mukaan lukien)
Haavoittuneita 166
Epäilty/epäillyt Petri Gerdt
Tekoväline Kotitekoinen pommi

Myyrmannin räjähdys tapahtui Vantaalla Myyrmäen kaupunginosassa Myyrmannin kauppakeskuksessa 11. lokakuuta 2002. Kesken kauppakeskus Myyrmannin aulassa meneillään olevan lapsille suunnatun pelle-esityksen, aulassa räjähti hauleilla päällystetty kotitekoinen pommi, joka surmasi seitsemän ihmistä ja haavoitti 166:ta. Kuolonuhreista kolme oli alaikäisiä, joista kaksi oli syntynyt 1985 ja yksi 1995. Kuolleet aikuiset olivat 1963 ja 1965 syntyneet naiset, vuonna 1978 syntynyt mies, sekä vuonna 1983 syntynyt mieshenkilö, joka oli pommin valmistajaksi paljastunut vantaalainen kemiantekniikan opiskelija ja kemian harrastaja Petri Erkki-Tapio Gerdt (17. huhtikuuta 1983 – 11. lokakuuta 2002 [1]) Paineaalto, haulit ja lasinsirut haavoittivat useita. Teon tahallisuudesta ei ole varmaa näyttöä.

Tapahtumien aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesä ja syksy 2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petri Gerdt työskenteli kolme kuukautta kesätöissä tavaratalo Hong Kongissa, jossa hän oli viimeistä kertaa töissä pommi-iskua edeltäneenä sunnuntaina. Petri Gerdt tunnettiin vastuuntuntoisena, mutta hiljaisena työntekijänä. Osa pommin valmistuksen raaka-aineista ja osista oli mahdollisesti hankittu työpaikalta. Kesän jälkeen Petri Gerdt jatkoi tavaratalossa työskentelyä vain satunnaisesti opiskelu- ja harrastuskiireisiin vedoten.

Kesän ja syksyn aikana Petri Gerdt haali pommiin tarvittavat kemikaalit useista eri liikkeistä pitkin pääkaupunkiseutua. Joissakin apteekeissa oli kieltäydytty myymästä kemikaaleja Petrille, koska hän ei ollut osannut uskottavasti selittää, mihin hän niitä tarvitsi.

Perjantai 11.10.2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aamupäivällä Petri Gerdtin vanhemmat lähtevät töihin normaalisti aamulla, eivätkä havaitse mitään erikoista Petrin käytöksessä. Petri Gerdt lähtee kotoaan Tikkurilasta aamupäivän aikana ennen klo 12.00. Petri jätti matkapuhelimensa suljettuna hyllyyn, josta poliisi sen myöhemmin löysi. Petri jätti myös tietokoneen päälle lepotilaan.

Klo 12.12  Petri nousee bussilinjaan 84, joka kulkee Tikkurilan ja Mellunmäen väliä. Tutkimuksissa ei selvinnyt hänen tekemisiään ja liikkeitään seuraavan neljän tunnin aikana. On arveltu, että Petri olisi piilottanut osan pommitarvikkeista Mellunmäen läheisiin metsiin ja viimeistellyt samalla pommiaan. Mellunmäessä sijaitsee ensimmäisen maailmansodan aikaisten linnoitteiden raunioita, joiden joukosta on helppo löytää kätköpaikkoja. Hän mahdollisesti kävi myös Itäkeskuksessa tai metrolla liikkuen muualla Helsingin alueella.

Klo 16.10 Petri nousee bussilinjaan 84K Mellunmäen metroasemalta ja palaa Tikkurilaan.

Klo 17.10 Silminnäkijä havaitsee Petrin Tikkurilan Asematiellä kulkemassa kohti Tikkurilan asemaa ja sen viereistä bussiterminaalia.

Klo 17.15 tai klo 17.18 Petri nousee bussiin numero 50, joka menee Myyrmäkeen.

Klo 18.00 Petri saapuu Myyrmäkeen. Petrin liikkeistä klo 18.00–19.20 välillä ei ole tarkkaa tietoa.

Klo 19.00–19.20 silminnäkijähavaintoja Petristä Myyrmannin kauppakeskuksessa ja sen liepeiltä. Petri kävi 2. kerroksen yleisö-WC:ssä. Yleisö-WC:ssä Petri viimeisteli pommiaan. 11-vuotias poika havaitsi Petrin käsittelevän reppuaan ja hauleja.

Klo 19.20 Valvontakamera kuvaa Petrin varmuudella ensimmäisen kerran Myyrmannissa. Valvontakamerat eivät kuitenkaan kuvaa räjähdyspaikkaa.

Klo 19.30 Petri Gerdt istuu räjähdyspaikan viereisillä penkeillä. Pommin sisältänyt reppu oli vielä tuolloin Petrin jalkojen vieressä.

Klo 19.30+ Petrin liikkeistä on epämääräisiä silminnäkijähavaintoja. Rikostutkimuksen mukaan pommi räjähtäessään oli Petrin sylissä, noin metrin korkeudella, Petrin ollessa räjähdyshetkellä pystyasennossa.

Klo 19.35 Pommi räjähtää Petrin sylissä, surmaten Petri Gerdtin välittömästi, jonka ruumis sinkoutui 15 metriä ja paiskautui vasten urheilukauppa Intersportin ikkunaa. Petrin lisäksi pommi surmaa kaksi aikuista naista, aikuisen miehen ja kolme alaikäistä. 166 sivullista haavoittuu eriasteisesti, osa vakavasti. Klo 19.36.49 ensimmäinen hätäpuhelu soitetaan hätänumeroon.

Klo 19.38 ensimmäiset pelastusyksiköt saapuvat paikalle.

Klo 20.04 STT julkaisee ensimmäisen uutisen Myyrmannin pommista. Yle lähettää tapahtumasta ylimääräisen uutislähetyksen

Klo 20.50 viimeiset vakavasti loukkaantuneet potilaat on siirretty sairaaloihin. Rikospaikkatutkijat siirtyvät räjähdyspaikalle.

Klo 21.00 Viranomaiset pitävät ensimmäisen tiedotustilaisuuden Myyrmannissa.

Klo 21.30 kriisiapupiste avataan Kilterin koululla lähellä Myyrmannia.

Klo 23.10 pelastuslaitos lopettaa pelastustyöt. Tapaus siirtyy poliisin hoidettavaksi.

Lauantai 12.10.2002[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Klo 1.30  Rikosepäilyjen vahvistuessa tutkintavastuu siirretään Vantaan poliisilta keskusrikospoliisille.

Klo 3.00 Poliisi tiedottaa epäilevänsä Myyrmannin räjähdystä tahalliseksi rikokseksi onnettomuuden sijaan.

Petri Gerdt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petri Gerdtiä kuvaillaan hiljaiseksi, yksinäiseksi, eristäytyväksi, ujoksi, kiltiksi, toiset huomioon ottavaksi ja toisia arvostaneeksi henkilöksi. Hänellä ei ollut todettu mitään psyykistä häiriötä tms. Petrin isä Armas Gerdt kuvailee poikansa olleen herkkä luonne, joka tirautti lapsena itkut pienestä kaatumisesta tai tukkapöllystä ja joka pienempänä sai tahtonsa läpi. Isä kuvailee Petriä jossain määrin lapselliseksi luonteeksi.

Seurustelusuhteita tai muuten laajaa kaveripiiriä hänellä ei tiedettävästi ollut koskaan. Hän ei saanut yhtään ystävää edes koripalloharrastuksensa parista, jossa hän oli hyvä (hän sai mm. Most Valuable Player -palkinnon). Petri oli erittäin yksinäinen ja monet hänen kontakteistaan olivat netissä. Petrin luona ei käynyt muita hänen ikäisiään koskaan, paitsi joskus tietokonepelejä pelaamassa perheen tietokoneella, jollaista tuohon aikaan monella ei vielä ollut. Käynnit kuitenkin loppuivat kokonaan Petrin ollessa kymmenvuotias.

Petri vietti paljon aikaa huoneessaan ja perheen tietokoneella. Muun ajan hän oli koulussa tai koripalloharjoituksissa. ”Kun Petri ei ollut koulussa tai koripalloharjoituksissa, hän oli kotona”, Petrin isä kuvailee. 11.10.2002 Petriä ei kuulunut illalla kotiin, joka ei ollut tavallista Petrille. Perhe oli lauantaiaamulla 12.10.2002 ihmetellyt, että missä Petri voisi olla, ”Eikä hän (Petri) edes voinut olla kenenkään luona yötä, sillä hänellä ei ollut yhtään kaveria”, Petrin isä kuvailee.[1]

Lapsuus ja nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petri Gerdt (Petri Erkki-Tapio Gerdt) syntyi perheeseen ensimmäisenä lapsena. Petrin syntymästä vuosi myöhemmin Petrin perhe muutti Tikkurilaan omakotitaloon. Alueella ei ollut juuri lainkaan lapsiperheitä, joissa olisi ollut samanikäisiä lapsia, joten Petri jäi tämänkin ympäristön osalta yksin. Myöhemmin Petri oli haluton enää menemään yksin ulos. Ainoa hyvä ja oman tasoinen ystävä oli hänen pikkusiskonsa. ”Jos sisko oli kotona, Petrillä oli kaveri”, Petrin isä kuvailee.

Koulussa Petriä kiusattiin ja syrjittiin voimakkaasti, vaikka hän kiisti asian sitä kysyttäessä. ”Kyllä hän (Isä) joskus asiasta kysyi, mutta poika oli ylpeä, ei myöntänyt kertaakaan”, Petrin isä muistelee. Kiusaaminen oli pahimmillaan yläasteella, jossa kukaan ei puuttunut kiusaamiseen. Kiusaaminen näkyi mm. eristämisellä, porukoista ja ryhmätöistä yksinjättämisellä. Syitä kiusaamiseen olivat mm. Petrin outo kävelytapa ja liikunnalliset suoritukset koulussa (mm. luistelu ja hiihto). Petriä mahdollisesti kiusattiin vielä lukiossakin. Koska Petri oli melko pitkä (187 cm), kiusaaminen olisi luultavasti ollut henkistä.

Petrin koulumenestys oli kaikesta huolimatta hyvää.

Petrillä oli suuri kiinnostus luontoon, josta kertoo myös se, että hän pärjäsi valtakunnallissa Metsävisassa 1999 saaden kunniamaininnan.

Lukion jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ylioppilaskokeet olivat menneet huonommin kuin Petri osasi odottaa, joka saattoi masentaa Petriä entisestään. Hän oli päässyt opiskelemaan kemiaa EVTEK:iin, vaikka oli ensisijaisesti halunnut yliopistoon. Kesän ajan hän oli ollut töissä Hong Kong -liikkeessä. Hän jopa halusi töihin viikonlopuiksi, ja saattoi tehdä useita viikkoja töitä ilman vapaapäiviä. Työpaikalla hänestä pidettiin ja hän palveli asiakkaita hyvin. ”Kesällä vanhemmat olivat käyneet katsomassa, kuinka poika pärjäsi aikuisten töissä. Hyvin työ näytti sujuvan”, Petrin isä muistelee.[1]

Teorioita räjähdyksen syystä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pommin räjähdyksen syy ja Petri Gerdtin motiivit eivät koskaan selvinneet. Ei ole olemassa varmaa näyttöä[2] siitä, että Petri olisi halunnut vahingoittaa toisia henkilöitä tai itseään. Petri ei milloinkaan osoittanut omaavan itsetuhoisia ajatuksia tai halua vahingoittaa muita. Rikostutkimuksessa selvisi, että Petrillä ei ollut aikomus kuolla ainakaan itse räjähdyksessä. Pommin kuitenkin mahdollisesti oli tarkoitus räjähtää Myyrmannissa, mutta ei ole tietoa siitä, että oliko pommin tarkoitus räjähtää kauppakeskuksen ollessa vielä auki vai sulkemisajan jälkeen. Pommissa oli ajastin. Petri saattoi yrittää ensin laittaa pommin sisältänyttä reppuaan roskikseen. Roskis olisi hyvä piilopaikka pommin sisältäneelle repulle.

Onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petri Gerdtin isä Armas Gerdt arvelee Petrin matka Myyrmanniin -kirjassaan, että Petri olisi ollut viemässä pommia räjäytettäväksi Myyrmannin läheiseen metsään, ja että pommi räjähti kauppakeskuksessa vahingossa. Petrin suunnittelemassa räjähdyspaikassa olisi saattanut olla ihmisiä ja Petri olisi odotellut Myyrmannissa parempaa hetkeä räjäyttää pommi.[3] Petri oli kokeillut vastaavalla tavalla pienempiä pommeja. Itsetehdyt räjähteet voivat olla erittäin epävakaita ja voivat räjähtää äkkiarvaamatta. Pommi kuitenkin räjähti keskeisellä paikalla Myyrmannin kauppakeskusta ja se oli vuorattu 6 000 teräksisellä haulilla ja nauloilla. Lisäksi aurinko oli ollut laskeneena jo tunnin verran pommin räjähdyshetkellä (aurinko laski 18.26[4]), eivätkä Myyrmäen metsä-alueet ole kovin suuria näin ison pommin räjäyttämiseksi siten, että räjähdys ei olisi herättänyt suurta huomiota ja vaarantanut sivullisia.lähde?

Vahingonteko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän teorian mukaan pommin oli tarkoitus räjähtää Myyrmannin kauppakeskuksessa, mutta vasta kauppakeskuksen sulkemisajan jälkeen aiheuttaen vain aineellista tuhoa kiinteistölle. Tätä teoriaa vastaan sotii se, että Petri saapui Myyrmäkeen jo kello 18.00, eikä vain vähän ennen sulkemisaikaa. Pommi myös räjähti näkyvällä paikalla. Metrin korkeus maasta oli optimaalinen vahingoittamaan ihmisten keskikehoa. Pommi oli vuorattu 6 000 teräksisellä haulilla ja nauloilla, mutta toisaalta haulit lisäävät tuhovoimaa myös kiinteitä kohteita vastaan. Hauleja käytetään myös yleisesti tutkittaessa räjähdyksen tehoa ja tuhovaikutusta ympäristöön.

Itsemurhaisku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän teorian mukaan pommi oli itsemurhaisku. Petri halusi tarkoituksella kuolla iskussa tappaen mahdollisimman monta sivullista. Tätä teoriaa vastaan sotii itsemurhaviestin puuttuminen ja ajankohdan valitseminen, eli tunti ennen sulkemisaikaa. Yleensä itsemurhaiskuilla haetaan julkisuutta. Itsemurhaiskun tekijä haluaa julistaa jotakin ideologista tai poliittista päätöstään miksi hän teki iskun. Itsemurhaiskua tai onnettomuutta tukee jossakin määrin Petrin nettikirjoittelu. Yhdessä kirjoituksessa hän kuvaa: Mulle ei oo sattunut suurempia onnettomuuksia, mutta kerran näin unta, että poliisiauto ajoi laukaisupaikalle. Onnex olin jo ’leijailemassa’ toiseen suuntaan. Isän mukaan leijailu kuitenkin oli Petrin oma ilmaisu juoksemiselle.[1]

Tahallinen pommi-isku, jossa Petri kuoli vahingossa itse[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämän teorian mukaan Petrin oli tarkoitus jättää pommi roskakoriin tai sen päälle keskeiselle paikalle Myyrmannissa. Petri poistui pommin luota joko laukaistaakseen sen kauko-ohjaimella tai ajastimella. Jostakin syystä pommi ei kuitenkaan räjähtänyt ja Petri palasi paikalle tutkimaan sitä, jolloin pommi laukesi tappaen pommin rakentajan. Tahallisen pommi-iskun teorioita vastaan sotii motiivin puute, sekä eräät rikostutkinnassa ilmenneet seikat. Petrin käytöksessä ja kirjoittelussa ei ole havaittavissa mitään tavallisesta nuoresta miehestä poikkeavia intohimoja ideologisesti tai poliittisesti, lukuunottamatta epänormaalia kiinnostusta pommeihin ja niiden tuhovaikutukseen. Petri myös luki Che Guevaran elämänkertaa (joka jäi kesken)[1].


Tahallista pommi-iskua, mutta vahingossa kuolemista tukee itsemurhaviestin puute, ja Petrin tulevaisuudelle suunnitellut koripalloharjoitukset ja perheen lomat. Petrin oli ehkä tarkoitus seurata ns. kättensä jälkiä mediassa ja koulumatkojensa varrella. Petri myös näyttää olleen monen nuorten miesten tavoin hyvin itsevarma kyvyistään kanniskelemalla hengenvaarallisia pommeja julkisilla paikoilla ja julkisilla liikennevälineillä.

Pommi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pommin aineksiin Petriltä kului luultavasti 150–180 euroa. Pommi oli sullottuna Petrin vanhaan koulureppuun. Pommissa oli noin 6 000 teräksistä haulia ja hieman nauloja. Pommi oli kahden litran virvoitusjuomapullo, jossa oli ANNM-nimistä räjähdeainetta. Pommi painoi arviolta 2–3 kilogrammaa hauleja ja nauloja lukuunottamatta. Pommin aloitepanos oli mahdollisesti peroxidipohjainen räjähdeaine, kuten HMTD , joka on epävakaa räjähdeaine, joka reagoi mm. metallien kanssa. Petri oli aiemmin Kotikemia-foorumilla keskustellut ANNM-räjähdeaineesta ja HMTD-aloitepanoksesta. 1.9.2002 Petri kuvailee samassa langassa pommikokeiluaan: ”Kerran räjäytin 10g. heksametyylitriperoksidi-diamiinia metallisen yskänpastillirasian sisällä. HMTD oli mahd. tiiviisti pakattu ja rasia oli tiukasti suljettu teipillä. Rasian päällä oli vanhoja pehmeäkantisia luetteloita. Räjähdys oli helvetin kova! Sen seurauksena kannesta repes sirpale joka lävisti ensimmäisen luettelon kokonaan ja siististi(sirpaleen muoto näkyi selvästi eikä leikkausjälki ollut rosoista). Lisäksi pinon päällimmäinen luettelo lensi vaakatasossa(suurin ilmanvastus) lähes 10 metrin korkeuteen. Taisi yksi varashälytinkin laueta ellei jotkut kriminaalit ollut juuri samalla hetkellä kopeloinu jotain autoa”. Haulit Petri oli ostanut paikallisesta urheilutavaraliikkeestä, jolloin niiden kokonaismäärä saatiin arvioitua.lähde?

Kotikemian forum[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petri oli internetissä toimineen, räjähteisiin erikoistuneen Kotikemia-foorumin vakiokeskustelija nimimerkillä ”rc”. Hänellä ei tiettävästi ollut yhteyksiä ääriliikkeisiin. Hän oli kiinnostunut pommien valmistamisesta harrastuksena. Ennen suomalaista foorumia, hän luki keskusteluja ulkomaalaisilta sivustoilta. Keskustelupalstalla keskusteltiin räjähteistä, muttei jutun tutkijan mukaan yllytetty ketään rikokseen. Myöhemmin oikeus antoi internetin keskustelupalstan ylläpitäjänä toimineelle, ”Einstein”-nimimerkillä kirjoittaneelle 17-vuotiaalle hämeenlinnalaisnuorelle vapauttavan tuomion. Foorumi suljettiin pian räjähdyksen jälkeen, mutta keskusteluista voi löytää kopioita internetistä.[5]

Reaktioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tapaus järkytti varsinkin Suomea ja muita Pohjoismaita, joissa ihmishenkiä vaativat räjähdykset ovat erittäin harvinaisia. Monet suomalaiset ja ulkomaalaiset poliitikot, kuten tasavallan presidentti Tarja Halonen, pääministeri Paavo Lipponen ja Ruotsin pääministeri Göran Persson esittivät suruvalittelunsa iskun uhreille ja haavoittuneille. Räjähdyksessä kuolleiden muistotilaisuus pidettiin Myyrmäen kirkossa pari päivää iskun jälkeen. Myyrmannin kauppakeskuksen aineelliset vahingot olivat mittavia. Myyrmanni joutui korjattavaksi saamiensa vaurioiden vuoksi ja avattiin muutama viikko tapauksen jälkeen. Räjähdyksen jälkihoitoa on myöhemmin puitu julkisuudessa. Osa vammautuneista katsoo jääneensä ilman asiallista tukea yhteiskunnan taholta.

Tapauksesta kirjoitettua[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Petri Gerdtin isä Armas Gerdt kirjoitti tapahtuman jälkeen pojastaan kirjan Petrin matka Myyrmanniin (Gummerus, 2004). Se on tilitys tapahtumista, jotka johtivat

Kirjailija Armas Gerdt
Kustantaja Gummerrus
Julkaistu 2004
Sivumäärä 259
ISBN 951-20-6569-X
Nuvola apps bookcase.svg
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

tuohon tragediaan. Kirjaa ei ole tehty puolustuspuheenvuoroksi, vaikka kirjassa käsitelläänkin koulukiusaamista, yksinäisyyttä, eristäytymistä ja koko perheen surua ja koko tapahtuman käsittämättömyyttä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Poikani Petri Gerdt 2004. Helsingin Sanomat.
  2. IS: Myyrmannin pommissa omatekoinen ajastin Turun sanomat 24.4.2003 Atchive.org
  3. Räty, Panu: Poikani Petri Gerdt. Helsingin Sanomien Kuukausiliite, 2004, nro 10, s. 36. Artikkelin verkkoversio Viitattu 23.5.2014.
  4. Sunrise, sunset and daylength, Lokakuu 2002 - Vantaa
  5. Kotikemian forum Viitattu 13.10.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]