Peterskirche

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peterskirche
Alter-peter vom-rathaus.jpg
Koordinaatit 48°08′11″N, 11°34′33″E
Haus LennartHell.svg
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla
Korkea alttari

Peterskirche (eli St. Peterskirche, suomeksi Pyhän Pietarin kirkko) on Münchenin keskustassa sijaitseva roomalaiskatolinen kirkko. Se on Münchenin keskustan vanhin kirkkorakennus.[1]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ennen Münchenin kaupungin perustamista vuonna 1158 alueella oli pienempi kirkko. Munkit asuivat 700-luvulla kirkon ympärillä mäellä nimeltä Petersbergl. Romaanista tyylisuuntaa edustanut kirkko vihittiin käyttöön 1100-luvun lopussa, mikä laajennettiin goottilaistyyliseksi hieman ennen koko rakennuksen tuhonnutta vuoden 1327 suurta tulipaloa. Uudelleenrakennuksen jälkeen kirkko vihittiin uudelleen käyttöön vuonna 1368. Kirkkoon rakennettiin 1600-luvun alussa 91-metrinen torni, ja kirkkoon tehtiin barokkikuori.

Kirkon sisätiloja hallitsee korkea alttari, johon kuvanveistäjä Erasmus Grasser toi esiin Pyhän Pietarin hahmoa. Muut mestariteokset kaikilta ajanjaksoilta ovat viisi Jan Polackin goottista maalausta ja useita Ignaz Güntherin alttareita.selvennä Johann Baptist Zimmermannin vuosina 1753–1756 maalaama kattofresko uusittiin vuosina 1999–2000.

Kirkon 91-metrinen torni tunnetaan yleisesti nimellä ”Alter Peter” (”vanha Pietari”) ja se esiintyy usein Münchenin tunnuksena. Pyhän Pietarin kirkko on vanhin seurakunnan kirkko Münchenissä, ja oletettavasti alkupiste koko kaupungille.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Peterskirche A view on cities. Viitattu 18.11.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä kirkkoihin tai muihin uskonnollisiin rakennuksiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.