Peter Pan ja merirosvot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peter Pan ja merirosvot
Fox's Peter Pan and the Pirates
Tyyli piirrosanimaatio, Seikkailu, Fantasia
Kestoaika 22 min.
Luoja(t) Buzz Potamkin
Alkuperämaa  Yhdysvallat
Alkuperäiskieli englanti
Verkko Yhdysvallat Fox Kids 19901991
Suomi MTV3 1995–1998
Esitetty 8. syyskuuta 1990 – 10. syyskuuta 1991
Jaksoja 65
Tuotanto
Tuottaja(t) Buzz Potamkin
Tuotantoyhtiö(t) Fox Children's Productions, Southern Star Productions TMS Entertainment, Project X Productions
Aiheesta muualla
IMDb

Peter Pan ja merirosvot (eng Fox's Peter Pan and the Pirates tai Peter Pan and the Pirates) on yhdysvaltalainen piirrosanimaatiosarja. Sarja perustuu J. M. Barrien samannimiseen näytelmään. Toisaalta mukana on monia uusia seikkailuja ja hahmoja.

Sarjan kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Sarja rakentui suurimmilta osin Peter Panin ja merirosvojen välille, mutta heistä erityisesti Kapteeni Koukun ja puosu Kieron välille. Kapteeni Koukku on katkeroitunut, koska menetti toisen kätensä taistellessaan Peter Pania vastaan. Koukku on vannonut, että merirosvot eivät lähde Mikä-Mikä-Maasta ennen kuin hän on saanut kostonsa. Sarjan aikana Koukku yrittää tätä usein eri keinoin ja monta kertaa, tosin onnistumatta.

Monissa sarjan jaksoissa seikkaillaan tunnetuissa Mikä-Mikä-Maan osissa, kuten Maanalaisessa kodissa, Maanataisaarella, Intiaanikylässä ja Merenneitojen laguunissa. Sarjaan on myös lisätty uusia paikkoja, kuten Kuningas Ukkuokin kuningaskunta tai Kuu. Muutamissa jaksoissa kerrotaan tapahtumista ennen sarjaa. Lisäksi joissain tarinoissa on mukana teemoja mm. Jules Verneltä, Siegfried Wagnerilta ja William Shakespearilta.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kadonneet pojat

 • Peter Pan on sarjan nimikko- ja päähahmo. Hän toimii kadonneiden poikien johtajana ja merirosvojen kiusana. Peter Pan ei voi koskaan kasvaa aikuiseksi. Hän on suoraan verrannollinen Mikä-Mikä-Maahan, jos Peter Pan kuolee samoin käy Mikä-Mikä-Maalle.
 • Piikki (Nibs) on kadonneista pojista vanhin ja Peterin kakkosmies. Hän käyttää aina karhun päänahasta tehtyä lakkia. Piikki on luonteeltaan oikeudenmukainen ja rohkea. Toisinaan hän myös mahtailee uroteoillaan.
 • Hoikka (Slightly) on kadonneista pojista pisin. Hänellä on keltaiset ptkät hiukset ja päässä papukaijalakki. Hoikka on kateellinen Piikille tämän asemasta. Erässä jaksossa Hoikka onnistui saamaan kakkosmiehen aseman, mutta luopui siitä jakson lopussa. Hoikka on luonteeltaan rauhallinen ja tunnollinen. Hän on salaa ystävystynyt merirosvo Billy Jukesin kanssa.
 • Pörrö (Curly) on espanjalainen kadonnut poika, joka pitää päässään tiikerin nahkaista lakkia. Hän on ruskea hiuksinen ja ihoväriltään muita selkeästi tummempi. Luonteeltaan Pörrö on humoristi ja taikauskoinen.
 • Kaksoset (Twins) ovat samanlaisia leopardimaisia päähineitä käyttävät pojat, jotka eivät ole täysin identtisiä. Toinen heistä on selkeästi pidempi ja iholtaan tummempi. Erässä jaksossa pidemmän veljen ihon väri oli hetkellisesti samanlainen, kuin lyhyemmällä heistä. Veljeksistä pienemmällä on vaalea iho ja punaiset hiukset. Hoikan tavoin hekin ovat salaa ystävystyneet Billy Jukesin kanssa.
 • Totteli (Tootles) on pieni kokoinen ja roteva kadonnut poika. Hän pitää panda tyylistä päähinettä ja hänellä on musta maalaus vasemman silmänsä päällä. Totteli on luonteeltaan kiltti ja perso ruualle.
 • Leena (Wendy) on kadonneiden poikien ainut naispuolinen jäsen. Tavallaan hän on poikien äitihahmo. Leena osaa lukea ja on suosittu tarinoiden kertoja. Luonteeltaan Leena on huolehtivainen ja varovainen, mutta myös ovela. Leenalla on myös lemmikkisusi Niko. Leena ei usko Koukun olevan oikeasti paha. Tämä on havaittavissa erityisesti jaksoissa Kapteeni Koukun äiti ja Mikä-Mikä-Maan ritarit.
 • Jukka (John) on englantilaiseen asuun pukeutunut kadonnut poika. Hän on Leenan vanhempi veli.
 • Mikko (Michael) on nuorin kadonneista pojista. Hän pukeutuu aina vaalean siniseen pyjamaan. Luonteeltaan hän on pelokas.

Merirosvot

 • Kapteeni Janne Koukku (Captain James Hook) on merirosvojen johtaja ja sarjan antagonisti. Koukku käy jatkuvaa kamppailua, kostaakseen Peter Panille, kätensä menetyksen. Koukku pukeutuu aina mustaan 1700-luvun tyyliseen kapteenin asuun ja hänellä on valkoinen peruukki. Toisaalta Koukun peruukki on tällä aina päässä, joten sitä voisi luulla myös hiuksiksi. Lisäksi Koukulla on musta hattu, jossa koristeena on kaksi ristissä olevaa sääriluuta. Vasemman puoleisen päässä koukku. Toisaalta erässä jaksossa (jossa Koukulla oli vielä molemmat kädet) hänellä oli tuo koukku-luumerkki jo hatussaan. Kapteeni Koukku on ilmeisesti nimetty 1700-luvun suuren englantilaiskapteenin James Cookin mukaan.
 • Kiero (Smee) on irlantilainen iäkkäs mies ja Koukun aluksen puosu. Kiero käyttää aina silmälaseja. Lisäksi hän on kömpelöhkö ja kuuronoloinen. Luonteeltaan Kiero on varovainen, mutta toisinaan äkkipikainen, jos ymmärtää asian väärin. Muutamissa alkupuolen jaksoissa Kieroa kutsuttiin Simoksi.
 • Robert Mullins on viiksekäs merirosvo, jolla on arpi silmässään. Hän kärsii harvianisesta Maasairaudesta. Tauti on kuin merisairaus, mutta kuivalla maalla. Mullins on luonteeltaan viisas ja kapinoiva, mutta yleensä hän hiljenee jouduttuaan vastakkain Koukun kanssa. Mullins on läheinen ystävä Billy Jukesille, jonka on opettanut merirosvojen tavoille.
 • Billy Jukes on intialainen poika ja merirosvoista nuorin. Kertomansa mukaan hän on haaksirikkoutunut autiolle saarelle, josta Kapteeni Koukun miehistö poimi hänet. Jukes on laivan tykkimies ja hoitaa laivan kaanuunaa Pitkä Tomia. Jukes on ystävystynyt myös kadonneiden poikien kanssa.
 • Herrasmies Vahva (Ignatious Starkey) on aatelistyylinen sivistynyt merirosvo. Hänen uskotaan olevan Koukun ensimmäinen perämies. Vahva on usein kateellinen Kapteeni Koukulle ja haluaisi olla itse kapteeni. Tosin hänen pelkuruutensa ja naisellisuutensa estävät sen.
 • Cookson on laivan epä-hygieninen kokki. Hän on lihava, kalju, runoileva ja kauhea laulaja. Cookson osaa toki puhua viisaita asioita, kuten filosofiaa. Toisaalta useimmiten hänen henkiset lahjansa hautautuvat karmeiden kokkausten varjoon. Englanninkielisessä käännöksessä Cooksonilla on venäläistyylinen aksentti.
 • Mason (Alf Mason) on laivan puuseppä ja erittäin vahva. Hänellä on miehekäs aksentti ja hän uhkailee usein muita merirosvoja.
 • Jasper Koukku (Captain Jasper Hook /Patch) on Kapteeni Koukun Vanhempi veli, jonka Koukku surmasi saalin jaosta syntyneessä riidassa. Jasper esiintyy muutamissa jaksoissa.

Intiaanit

 • Iso-Pieni Pantteri tai Iso-Pantteri (Great Big Little Panther) on intiaanikylän Päällikkö ja Poppamies. Hän on Vaikeanosuvan ja Tiikerililjan isä. Iso-Pantteri on erittäin viisas ja auttaa auliisti Peter Pania ja tämän ystäviä. Iso-Pantterin englanninkielinen nimi on ilmeisesti viittaus Little Bighorniin, jossa intiaanit voittivat suuren taistelun.
 • Tiikerililja (Tigerlily) on päällikön tytär ja Vaikeaosuvan sisko. Hän liikkuu usein veljensä kanssa. Luonteeltaan hän on huolehtivainen ja ovela.
 • Vaikeaosuva (Hard-to-Hit) on Päällikkö Iso-Pantterin poika ja Peter Panin ystävä. Hän on aktiivinen ja tuntee heimonsa aseet.

Keijut ja muut hahmot

 • Helinä Keiju (Tinker Bell) on Peter Panin keijuystävä. Luonteeltaa Helinä on rohkea, tiukka ja ajoittain hieman diivamainen. Hän pitää Peteristä paljon ja on muille tytöille kateellinen.
 • Oluk on Salaperäisen sillan alla asuva ilkeähkö peikko. Olukilla on hallussaan valtaisa kirjasto, josta löytyy mm. Mikä-Mikä-Maan kartta. Sarjan viimeisissä jaksoissa Olukin juro luonto pehmeni huomattavasti verrattuna sarjan ensimmäisiin jaksoihin.
Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Sarja Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa sarjaa esitettiin MTV3 kanavalla 19951998. Sarjan suomenkielisen jälkiäänityksen teki Agapio Racing Team. Suomessa jaksojen esitysjärjestys poikkesi jonkin verran alkuperäisestä. Suomessa sarjan viimeinen Jakso oli Mikä-Mikä-Maan tuho, vaikka virallisen järjestyksen mukaan se oli Poika, joka kasvoi isoksi – osa 2.