Perunkarvatonkoira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perunkarvatonkoira
Taru metsa.jpg
Avaintiedot
Alkuperämaa  Peru
Määrä Suomessa rekisteröity 1 022 (isoja 340, keskikokoisia 475 ja pieniä 207) [1]
Alkuperäinen käyttö seurakoira
Nykyinen käyttö seurakoira
Elinikä 12-15 vuotta
Muita nimityksiä perulainen, Peruvian Hairless Dog, chien nu du Perou, Peruanischer Nackthund[2], viringo, perro calato, perro chimo, perro chimú, dielmatian
FCI-luokitus ryhmä 5 Pystykorvat ja alkukantaiset koirat
alaryhmä 6 Alkukantaiset koirat
#310
Ulkonäkö
Paino pieni 4-8 kg, keskikokoinen 8-12 kg, iso 12-30 kg
Säkäkorkeus pieni 25-40 cm, keskikokoinen 41-50 cm, iso 51-65 cm
Väritys Useita eri värityksiä

Perunkarvatonkoira (Perro sin pelo del Perú[2]) on perulainen koirarotu, jolle on ominaista karvapeitteen lähes täydellinen puuttuminen suurimmassa osasta yksilöitä. Rodusta esiintyy kolme kokomuunnosta: pieni, keskikokoinen ja suuri.[2]

Luonne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Perunkarvatonkoira on luonteeltaan valpas. Vieraisiin se suhtautuu varautuneesti, yleensä väistämällä, jos vieras yrittää koiraa silittää tai sitä muuten koskea. Tutustuttuaan vieraisiin perunkarvatonkoira voi olla hyvinkin ihmisrakas ja hakeutua oma-aloitteisesti ihmisten seuraan ja silitettäväksi. Omistajaansa perunkarvatonkoira kiintyy yleensä hyvin voimakkaasti.lähde?

Tarkkaavaisuutensa vuoksi perunkarvatonkoira on hyvä vahti.lähde?

Karvattomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rodun erikoispiirteenä on karvapeitteen lähes täydellinen puutos useimmilla yksilöillä. Karvan määrä vaihtelee yksilökohtaisesti ja sen yleisimmät esiintymispaikat ovat pää, tassut sekä häntä. Näissä paikoissa myös rotumääritelmä sallii karvan esiintymisen. Geeni (nimetty FOXI3), joka karvattomuuden aiheuttaa, on hallitseva, mutta homotsygoottina letaali. Tästä seuraa se, että jokainen karvaton koira kantaa sekä karvattomuuden että karvallisuuden aiheuttavaa geeniä. Näin ollen koiran on mahdollista periä molemmilta vanhemmiltaan karvallisuusgeeni, joten rodussa myös karvallisia yksilöitä.

Laskennallisesti kahden karvattoman koiran (merkitään genotyyppi Hh, H=karvaton ja h=karvallinen) pentueeseen tulee siis:

Puolet HH (ei elinkelpoinen, normaalisti kuolee jo kohdussa sikiövaiheessa), puolet Hh (karvaton), neljännes hh (karvallinen)

Vastaavasti karvattoman (Hh) ja karvallisen (hh) yhdistelmästä tulee: puolet Hh (karvaton) ja puolet hh (karvallinen).

Molemmat yhdistelmät ovat sallittuja. Ainoastaan kahden karvallisen yhdistäminen on kielletty, koska siitä ei voi syntyä karvatonta pentua. Laskennallisesti pentueeseen syntyvien elinkelpoisten pentujen määrä on suurempi, kun vanhemmat ovat karvaton ja karvallinen, sillä yksikään koira ei voi saada karvattomuusgeeniä molemmilta vanhemmiltaan.

Rotumääritelmän muutoksen myötä karvallisetkin yksilöt voivat osallistua Suomessa näyttelyihin. Karvalliset perunkarvattomat on rekisteröity Suomessa ennenkin, mutta esimerkiksi Perussa, rodun kotimaassa niitä ei ole voinut rekisteröidä ennen nykyistä rotumääritelmää.

Karvattomuus on yhteydessä myös rodussa ilmenevään hammaspuutokseen. Geenin, joka aiheuttaa karvattomuutta, on huomattu aiheuttavan myös hammaspuutosta. Useimmilla karvattomilla rodun edustajilla esiintyykin jonkinlaisia hammaspuutoksia, yleisimpinä puuttuvina hampaina ovat kulma-, sekä välihampaat.

Geeni on myös aiheuttanut myös sen, että koirilla on todella pitkät viikset. Uunituoreen tutkimuksen mukaan sokeutuneet perunkarvattomatkoirat käyttävät avuksi viiksiään suunnistamisessa nenän lisäksi.lähde?

Keskikokoinen karvallinen perunkarvatonkoira.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]