Pertti Jalava

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pertti Jalava (s. 1960 Turku) on suomalainen säveltäjä. Hänen tuotantoonsa kuuluu lukuisia teoksia erilaisille kamari­kokoonpanoille ja orkesterille, mm. neljä sinfoniaa (1995, 1999, 2008 ja 2015), pianokonsertto, huilukonsertto "Tuulessa", neljä jousikvartettoa ja laaja kitarakvintetto "Huuhkaja". Hän on sä­veltänyt runsaasti myös jazz-yhtyeille ja Big Bandille. Lisäksi tuotantoon kuuluu joitakin teoksia kuorolle. Vaikka hän tyylillisesti pitääkin kaksi musiikkinsa pääaluetta; jazz sekä kamari- ja orkesterimusiikki; erillään ryhtymättä ns. cross-overiin hän antaa vaikutteitten liikkua molempiin suuntiin ja niissä voi havaita monia yhteisiä piirteitä: rytmin ja melodian tärkeä rooli, polyfonia, kuvallinen kerronnallisuus ja tapahtumien runsaus. Musiikkinsa päämääriksi Jalava on linjannut tunneilmaisun ja kerronnallisuuden. [1]

Sävellystä ja ylipäätään musiikkia Jalava on opiskellut lähes täysin ilman ohjausta. Ehdittyään luoda jo laajan rock- ja klassisvaikutteisen ohjelmiston jazz-yhtyeilleen hän 1993 opiskeli näyttämömusiikin sävellystä yhdysvaltalaisen Craig Bohmlerin opastuksella Suomen Musiikkiteatteri ry:n puo­livuotisella kurssilla. Lopputyö­nään Jalava sävelsi kamarioopperan “Paratiisi“. Käännekohdaksi muodostuneen kurssin jälkeen Jalava aloitti aktiivisen itseopis­kelun ja osallistui Turun Filharmonisen orkesterin ja Turun Yliopiston sävellys­laboratorioihin vuosina 1994, 1996 ja 1998.

Jalava on voittanut useita palkintoja kansallisissa ja kansainvälisissä sävellyskil­pailuissa teoksillaan jousiorkesterille, puhallinorkesterille, kamariyhtyeille, jazz-yhtyeille ja Big Bandille. Hänen teoksiaan ovat esittäneet useat orkesterit ja kamarikokoonpanot Suomessa ja ulkomailla. Vuodesta 2001 Jalava on toiminut päätoimisena säveltäjänä. Jalava on julkaissut Alba-levymerkillä kaksi albumia: Jalavan kamariorkesteriteoksista koostuva levy "Tuulessa" syksyllä 2007 sekä Peppe Jalava Bandin "Go to the Beach", jolla on muun muassa Esko Valtaojan tekstiin sävelletty nimikkoteos "Mene rannalle" PJB:n ja Timo Lehtovaaran johtaman Toisinto kuoron esittämänä.


Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Music Finland

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]