Henkilöitymä

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Personifikaatio)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Luurankohahmo on tunnettu kuoleman henkilöitymä.

Henkilöitymä on ei-inhimillisen asian tai käsitteen antropomorfismi eli ihmisenkaltaistus. Henkilöitymä voi edustaa esimerkiksi kansakuntaa tai aatetta. Henkilöitymä voi olla yhteyden ja käyttötarkoituksen mukaan ihannoitu, karrikoitu tai demonisoitu.

Henkilöitymähahmoja käytetään muun muassa propagandajulisteissa. Henkilöitymä voi olla yleinen tai tarkemmin määritelty. Esimerkiksi Suomea ja suomalaisuutta edustava Suomi-neito on yleensä johonkin suomalaiseen kansallispukuun pukeutunut nuori nainen, mutta hän voi olla tumma- tai vaaleatukkainen, eikä hänellä ole nimeä; Isoa-Britanniaa ja brittiläisyyttä symboloivalla John Bull -hahmolla taas on nimi ja ammatti, ja yleensä tietynlaiset vaatteet.

Kirjallisuudessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuudessa käytettän usein termiä personifikaatio, joka tarkoittaa jonkin inhimillisen asian tai ominaisuuden antamista toiselle (ei elävälle) kohteelle. Esimerkiksi hymyilevä kuu tai lentävä lause.

Kansakuntien ja valtioiden henkilöitymiä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Demoninen Japanin henkilöitymä propagandajulisteessa kirjoittaa verisellä tikarilla alkeellista englantia: "Materiaalia paljon tuhlata tuo suu-uri ilo! Kiitos".


Tämä taiteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.