Persiankeltaruusu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Persiankeltaruusu
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Rosales
Heimo: Ruusukasvit Rosaceae
Alaheimo: Rosoideae
Suku: Ruusut Rosa
Lajikeryhmä: Tarhakeltaruusut Rosa Foetida-ryhmä
Lajike: ’Persiana’
Katso myös

  Persiankeltaruusu Commonsissa

Persiankeltaruusu (Rosa foetida ’Persiana’)[1] on tarhakeltaruusuihin (Rosa Foetida-ryhmä) kuuluva ruusulajike, jolle on tunnusomaista kerrannaiset, kullankeltaiset kukat. Persiankeltaruusua pidetään yksinkertaiskukkaisen persianruusun (Rosa foetida) muunnoksena.[2]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persianruusu kulkeutui Eurooppaan 1600-luvulla Iranista. Ruususta ei tullut suosittua tavallisten puutarhaviljelijöiden keskuudessa, koska sillä oli vaatimaton villiruusumainen ulkonäkö ja epämiellyttävä tuoksu.[2] Persianruusun levinneisyysalue on Lounais-Aasiassa erityisesti Iranin vuoristoisista pohjois- ja länsiosista Georgiaan Kaukasukselle ulottuvalla alueella.[3]

Vuonna 1837 englantilainen East India Companyn hallituksen puheenjohtaja Sir Henry Willock toi lajikkeen Rosa foetida ’Persiana’ mukanaan Iranista.[4][5][2] Se istutettiin Kuninkaallisen puutarhayhdistyksen (Royal Horticultural Society) toimesta Lontooseen.[2] Lajikkeesta tuli erittäin suosittu Euroopassa sen kerrannaisten kullankeltaisten kukkiensa ansiosta.[4] Uusi ruusu oli kasvutapansa puolesta kuin persianruusu, mutta sen kukat vain olivat kerrannaiset.[2] Ruusu sai englanninkieliseksi nimekseen Persian Yellow.[5][2] Rosa foetida ’Persiana’ -muunnoksen alkuperä on tuntematon. Ruusut, kuten muutkin kasvit, voivat geneettisesti muuntua joko risteytymällä tai mutaatioiden kautta.

Kuvaus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Persiankeltaruusu kasvaa Suomessa 1–1,5 metriä korkeaksi pensaaksi. Versot ovat pystyt tai hieman kaarevat, väriltään tummanruskeat ja niissä on suoria vahvoja piikkejä. Lehdet ovat pienet, tummanvihreät, pyöreänsoikeat ja sahalaitaiset. Ruusu kukkii Suomessa kahdesta kolmeen viikkoa keskikesällä. Kukat ovat halkaisijaltaan 5–7 cm, kerratut ja keltaiset. Nuput ovat pallonpyöreät. Terälehtiä kukassa on 25–40 kappaletta. Kukan tuoksu on epämiellyttävä (luteinen). Kiulukoita ei yleensä muodostu. Juurivesoja kasvaa kohtalaisesti. Ruusu sietää hyvin auringon paahdetta ja kuivuutta. Ruusu on altis mustalaikkutaudille. Persiankeltaruusu menestyy Suomessa edullisilla kasvupaikoilla kasvuvyöhykkeillä I–II.[6][7][8][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rosa foetida 'Persiana' Kassu – Kasvien suomenkieliset nimet. Finto, Suomalainen asiasanasto ja ontologiapalvelu. Viitattu 28.10.2020.
  2. a b c d e f g Gudrun Manell & Bertil K. Johansson: Ruusut – Suomen oloihin soveltaen suomentanut Hannele Vainio – Otava 1998. Sivut 69–71.
  3. L. Samiei, R. Naderi, A. Khalighi, A.-A. Bushehri, V. Mozaffarian, D. Esselink & M.J.M. Smulders: In search of genetic diversity in Rosa foetida Herrmann in Iran (Abstract) International Society for Horticultural Science. Arkistoitu 2.6.2018. Viitattu 28.10.2020.
  4. a b Henrik Morin: Rosa (Foetida-Gruppen) 'Persiana' SLU Sveriges lantbruksuniversitet. Viitattu 28.10.2020.
  5. a b Persian Yellow rose description helpmefind.com. Viitattu 28.10.2020.
  6. Persiankeltaruusu – Rosa foetida 'Persiana' puutarhakasvit.fi.
  7. Persiankeltaruusu Persiana – Rosa foetida suomalainentaimi.fi. Viitattu 28.10.2020.
  8. Rosa foetida 'Persiana', Persian Yellow Plants Database. The National Gardening Association (USA). Viitattu 28.10.2020.