Perry Farrell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Perry Farrell

Perry Farrell (s. Perry Bernstein 29. maaliskuuta 1959 New York City) on yhdysvaltalainen muusikko, joka on vaikuttanut yhdysvaltalaisen vaihtoehtorockin luomiseen. Hänen taiteilijanimensä on sanaleikki englanninkielisestä termistä peripheral, (suom. reuna-, laita-, oheis-), mutta myös hänen veljensä nimi on Farrell.

Farrell johti alternative metal -yhtyeitä Psi-com, Jane's Addiction ja Porno for Pyros. Ennen Jane's Addictionin hajoamista vuonna 1991 Farrell, Ted Gardener ja Marc Geiger loivat Lollapalooza-festivaalin, jonka alkuperäinen tarkoitus oli olla yhtyeen jäähyväiskiertue. Festivaali jäi kuitenkin itsessään elämään aina vuoteen 1997 asti.

Vuonna 2001 Farrell julkaisi soololevyn Song Yet to be Sung, jonka sanoituksiin oli otettu vaikutteita juutalaisesta mystiikasta, Kabbala-uskonnosta. Hän toimii myös ajoittain DJ:nä nimellä DJ Peretz.

Farrell herätti henkiin Jane's Addictionin ja Lollapalooza-festivaalin vuonna 2003. Uudelleenkoottu yhtye julkaisi kriitikoiden arvostaman levyn Strays. Yhtye teki Yhdysvaltojen ja Euroopan kiertueen, mutta sisäiset riidat johtivat bändin toiseen hajoamiseen vuonna 2004.

Tämän jälkeen Perry on perustanut uuden yhtyeen nimeltä The Satellite Party, joka debytoi Los Angelesissa The Key Clubilla vuoden 2005 heinäkuussa. Yhtyeen debyyttialbumi Ultra Payloaded julkaistiin vuonna 2007.

Perry on naimisissa tanssija Etty Farrellin kanssa ja heillä on yhteinen poika, Hezron. Farrellin aikaisempia naisystäviä ovat olleet nuorena kuollut taiteilijatar Xiola sekä Casey Niccoli, jotka muodostivat pohjan monille Jane's Addiction -yhtyeen kappaleille ja levyjen teemoille. Niccoli ohjasi seurusteluaikanaan Farrellista ja Jane's Addictionista osittain fiktiivisen elokuvan Gift.

Yhtyeitä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mullen, Brendan: Whores: An Oral Biography of Perry Farrell and Jane's Addiction, ISBN 0-306-81347-5

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Xiola.org - kattava englanninkielinen fanisivusto