Perrhaibia

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Perrhaibia.

Perrhaibia (m.kreik. Περραιβία tai Περαιβία) oli antiikin aikainen alue Thessalian ja Makedonian välissä. Thessalialaiset hallitsivat yleensä Perrhaibiaa, mutta perrhaibialaisia pidettiin kuitenkin erillisenä kansana thessalialaisista.[1] Perrhaibian eteläpuolella sijaitsivat Thessalian Hestiaiotis ja Pelasgiotis -maakunnat eli tetrades.

Perrhaibialaiset (Περραιβοί, Perrhaiboi tai Περαιβοί, Perhaiboi)[2] olivat Herodotoksen mukaan oma kansa, joka kuului amfiktyoniliittoon ja jossa heillä oli yksi ääni. Persialaissotien aikana perrhaibialaiset liittyivät persialaisiin. Ferain tyranni Iason liitti Perrhaibian omaan alueeseensa. Myöhemmin perrhaibialaiset olivat myös yksi Filippos II:n luoman Korintin liiton jäsenistä. Perrhaibiassa oli ennen hellenististä kautta ainakin 11 polista eli kaupunkivaltiota: Azoros, Dolikhe, Ereikinion, Falanna, Gonnos, Khyretiai, Malloia, Mondaia, Mylai, Oloosson ja Pythion.[1] Azoros, Dolikhe ja Pythion muodostivat Perrhaibian Tripoliin eli kolmen kaupungin liiton.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Hansen, Mogens Herman & Nielsen, Thomas Heine: An Inventory of Archaic and Classical Poleis, s. 677, 690. An Investigation Conducted by The Copenhagen Polis Centre for the Danish National Research Foundation. Oxford: Oxford University Press, 2004. ISBN 0-19-814099-1.
  2. Autenrieth, Georg: Περαιβοί A Homeric Dictionary.