Pernilla August

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Pernilla Wallgren)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pernilla vuonna 2013

Mia Pernilla August (ent. Östergren, ent. Wallgren, o.s. Hertzman-Ericson, s. 13. helmikuuta 1958 Tukholma, Ruotsi) on ruotsalainen näyttelijä, käsikirjoittaja ja ohjaaja. Hän aloitti näyttelemisen jo lapsena teatterissa ja koulussa. Vuonna 1979 hän ryhtyi opiskelemaan näyttelemistä Statens scenskolassa. Pian sen jälkeen Ingmar Bergman otti hänet elokuvaansa Fanny ja Alexander (1982) esittämään lastenhoitajaa.

August on muun muassa esittänyt Anakin Skywalkerin äitiä Shmi Skywalkeria elokuvissa Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka (1999) ja Tähtien sota: Episodi II – Kloonien hyökkäys (2002). Televisiosarjassa Young Royals (2021–2024) August esittää Ruotsin fiktiivistä kuningatarta Kristinaa.

August on ohjannut Susanna Alakosken romaaniin Sikalat perustuvan elokuvan Sovinto (2010), jonka pääosia esittävät Outi Mäenpää ja Ville Virtanen sekä Noomi ja Ola Rapace.

Yksityiselämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

August oli vuosina 1982–1989 naimisissa kirjailija-käsikirjoittaja Klas Östergrenin kanssa ja vuosina 1991–1997 elokuvaohjaaja Bille Augustin kanssa. Hän vaihtoi sukunimensä molempia avioliittoja solmiessaan. Hänellä on kolme tytärtä.

Palkinnot ja tunnustukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Forsman, Liselott: ”Näyttelijä, ohjaaja, äiti”, Pernilla Augustin haastattelu. Filmihullu 4/2019.
  • Timonen, Lauri: ”Ruotsalaisnäyttelijän metafysiikka – sanan voima ja katseen tahto”. Filmihullu 4/2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä näyttelijään liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.