Perliitti (metallurgia)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee teräksen mikrorakennetta. Perliitti (vulkaaninen tuhka) käsittelee puutarhan hoidossa käytettyä ainetta.

Perliitti on teräksen mikrorakenne, joka muodostuu ohuista, vuorottelevista ferriitti- ja sementiittilamelleista. Perliittiä esiintyy teräksissä ja valuraudoissa. Perliitti on raudan ja hiilen eutektoidisen seoksen (hiilipitoisuus 0,8 %) mikrorakenne huoneenlämmössä. Perliitti on monien rakenneterästen perusrakenne. Mikäli teräksessä on hiiltä on alle 0,8 %, esiintyy perliitin raerajoilla suurempia ferriittisiä alueita, ja hiilipitoisuuden ollessa yli 0,8 %, esiintyy vastaavasti runsashiilistä raudan karbidia, sementiittiä. Huoneenlämmössä ferriitissä voi olla korkeintaan 0,02 % hiiltä, kun taas sementiitissä on hiiltä 6,7 %. Perliittisessä rakenteessa esiintyvä ferriitti pehmentää rakennetta ja tekee siitä helpommin muokkautuvaa. Sementiitti puolestaan lisää lujuutta ja kovuutta. Tämän vuoksi terämateriaaleina käytettävissä hiiliteräksissä on yleensä reilusti yli 0,8 % hiiltä ja helposti muokattavissa teräksissä hiilipitoisuus taas on verrattain pieni. Hiilipitoisuus vaikuttaa suoraan esimerkiksi teräksen taottavuuteen.

Perliittiä muodostuu austeniittisessa tilassa olevan teräksen jäähtyessä. Eutektoidisen teräksen jäähtyessä sopivalla nopeudella syntyy rakenteeseen vuorotellen ferriitti- ja sementiittilamelleja ja teräksestä tulee täysin perliittinen. Jäähtymisnopeuden ollessa niin suuri, että hiili ei ehdi poistumaan austeniitista diffuusion avulla ja muodostamaan sementiittiä, syntyy ferriitin hiiliylikylläisiä muotoja martensiittia ja bainiittia. Nämä rakenteet ovat lujia ja monet terästen lämpökäsittelyt, kuten karkaisu ja bainitointi perustuvat juuri näiden faasien syntymiseen.