Peritoniitti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Peritoniitti tarkoittaa vatsakalvon tulehdustilaa. Sairaus on vakava, ja sen komplikaatiot voivat pahimmillaan johtaa hoitamattomina kuolemaan. Oireina voivat olla esimerkiksi kuumeilu ja kipu vatsan alueella.

Peritoniitit jaotellaan primaarisiin ja sekundaarisiin. Sekundaarisimmat ovat yleisempiä, ja niitä saattaa aiheuttaa esimerkiksi vatsaontelon sairaus tai perforaatio. Primaarinen peritoniitti puhkeaa ilman, että taustalla on gastrointestinaalikanavan sairautta. Primaaristen peritoniittien esiintyvyys on pienempi, ja ne todetaankin useimmiten pienillä lapsilla tai huonokuntoisilla ikäihmisillä.

Primaarinen peritoniitti hoidetaan antibiooteilla taudinaiheuttajasta riippuen. Sekundaarinen peritoniitti on syytä hoitaa välittömästi, sillä edetessään se saattaa vioittaa maksaa ja munuaisia. Hoitomuotona käytetään vatsaleikkausta ja vatsaontelon puhdistusta. Myös mikrobilääkehoito on tärkeää.

Tunnettuja peritoniitin uhreja ovat muiden muassa Harry Houdini, joka kuoli sairauteen vuonna 1926, kirjailija Sherwood Anderson, joka kuoli peritoniittiin nieltyään hammastikun, sekä Pavel Beljajev, jonka tauti vei mahahaavaleikkauksen jälkeen vuonna 1970.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä lääketieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.