Percy Adlon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Percy Adlon (1. kesäkuuta 1935 München[1]10. maaliskuuta 2024[2]) oli saksalainen elokuva- ja televisio-ohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja.

Adlon opiskeli taide- ja teatterihistoriaa sekä saksan kieltä Münchenin Ludwigin-Maximilianin yliopistossa. Hän osallistui myös näyttely- ja laulukursseille. Hän kuului opiskelijoiden teatteriryhmään ja aloitti uransa juuri näyttelijänä. Pian Adlon löysi uuden kiinnostuksen televisio- ja radiotyöstä.

Adlon on tunnetuimman elokuvansa Bagdad Cafén (1988) ohella matkustanut lukuisia dokumentteja työstäessään mm. Tansaniaan saakka. Hänelle on myönnetty Bundesverdienstkreuz. Hän oli vuonna 1989 ehdolla Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun saajaksi työstä elokuvan Rosalie lähtee ostoksille parissa. Hän voitti urallaan kaksi César-palkintoa[2].

Percy Adlon asui vaimonsa Eleonoren kanssa Kaliforniassa. Heidän poikansa Felix toimii myös elokuva-alalla. Percy Adlonin isoisän isä perusti Berliiniin kuuluisan Adlon-hotellin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (txt) (viitattu 29.5.2015). englanti (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. a b Regisseur Percy Adlon ist gestorben Deutschlandfunk.de. 11.3.2024. Deutschlandradio. Viitattu 11.3.2024. (saksaksi)
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.