Percy Adlon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Percy Adlon (s. 1. kesäkuuta 1935 München)[1] on saksalainen elokuva- ja televisio-ohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja.

Adlon opiskeli taide- ja teatterihistoriaa sekä saksan kieltä Münchenin Ludwigin-Maximilianin yliopistossa. Hän osallistui myös näyttely- ja laulukursseille. Hän kuului opiskelijoiden teatteriryhmään ja aloitti uransa juuri näyttelijänä. Pian Adlon löysi uuden kiinnostuksen televisio- ja radiotyöstä.

Adlon on tunnetuimman elokuvansa Bagdad Cafén (1988) ohella matkustanut lukuisia dokumentteja työstäessään mm. Tansaniaan saakka. Hänelle on myönnetty Bundesverdienstkreuz. Hän oli vuonna 1989 ehdolla Cannesin elokuvajuhlien Kultaisen palmun saajaksi työstä elokuvan Rosalie lähtee ostoksille parissa. Hän on voittanut César-palkinnon.

Percy Adlon asuu vaimonsa Eleonoren kanssa Kaliforniassa. Heidän poikansa Felix toimii myös elokuva-alalla. Percy Adlonin isoisän isä perusti Berliiniin kuuluisan Adlon-hotellin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Pendergast, Tom & Pendergast, Sara (toim.): International Dictionary of Films and Filmmakers, Vol. 2: Directors, 4th edition. St. James Press, 2000. Teoksen verkkoversio (txt) (viitattu 29.5.2015). englanti (Arkistoitu – Internet Archive)
Tämä elokuvaohjaajaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.