Lohiahvenet

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Percopsidae)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lohiahvenet
Lohiahven (Percopsis omiscomaycus)
Lohiahven (Percopsis omiscomaycus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset
Eucarya
Kunta: Eläinkunta
Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset
Chordata
Alajakso: Selkärankaiset
Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset
Actinopterygii
Lahko: Lohiahvenkalat
Percopsiformes
Heimo: Lohiahvenet
Percopsidae
Agassiz, 1850
Katso myös

  Lohiahvenet Wikispeciesissä
  Lohiahvenet Commonsissa

Lohiahvenet (Percopsidae) on lohiahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan makeista vesistä Pohjois-Amerikasta.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat lohiahvenien heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu eoseenikaudelle. Nykyään heimossa elää 1 suku ja 2 lajia. Lajit ovat lohiahven (Percopsis omiscomaycus) ja pikkulohiahven (P. transmontana). Ruumiinrakenteeltaan lohiahvenent muistuttavat ahventa. Lajista pikkulohiahven on litteämpi. Kooltaan heimon lajit voivat suurimmillaan kasvaa noin 20 cm:n mittaisiksi. Lohiahvenlajeilla on rasvaevä. Väriltään heimon lajit ovat harmahtavia tai ruskehtavia tummemin pilkuin.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohiahvenia tavataan alueelta, joka pohjoisessa ulottuu Alaskaan ja Quebecin ja etelässä Missourin ja Kentuckyn osavaltioihin.[1][2] Niiden elinympäritöä ovat kirkasvetiset järvet ja joet ja ne elävät lähellä sora- tai hiekkapohjaa. Lohiahvenlajien ravintoa ovat pienet selkärangattomat eläimet ja ne kutevat touko-kesäkuussa.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 233. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 11.09.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Percopsidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 11.9.2013. (englanniksi)
  3. a b William J. Poly: Family Percopsidae Agassiz 1850. Annotated Checklist of Fishes, 2004. California Academy of Sciences. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 11.09.2013. (englanniksi)
  4. Hannu Lehtonen (päätoim.): Maailman luonto: Eläimet: Kalat, sammakkoeläimet ja matelijat, s. 119. Weilin+Göös, 2000. ISBN 951-35-6505-X.
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.