Per Petterson

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Per Petterson

Per Petterson (s. 18. heinäkuuta 1952 Veitvet, Oslo) on norjalainen kirjailija. Hän kuuluu maansa suosituimpiin kirjailijoihin. Pettersonille myönnettiin Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto 2009 teoksesta Jeg forbanner tidens elv. Hän on ollut vuonna 1997 ehdolla palkinnonsaajaksi teoksella Til Sibir.[1]

Petterson on koulutukseltaan kirjastonhoitaja. Hän on työskennellyt kirjakaupassa, kääntäjänä ja kirjallisuuskriitikkona, mutta on viime ajat keskittynyt pelkästään kirjoittamiseen. Hän sanoo saaneensa vaikutteita muun muassa Knut Hamsunilta ja Raymond Carverilta[2].

Pettersonin 40 kielelle käännetty teos Ut og stjæle hester on kaksimerkityksinen. Kysyttäessä, miten Norjan natsimiehitys kääntyi romaanin juoneksi, Petterson vastasi: "Kuten sanoin, en suunnittele, joten kaksoismerkitys tuli, kun sitä tarvitsin. Se voi olla lukijoille pettymys, mutta minulle itselleni se kertoo taiteen voimasta. Tuntuu kuin veistäisi jostakin materiaalista esiin veistosta. Täytyy edetä materiaalin ehdoilla eikä yrittää pakottaa esiin muotoa, johon se ei kuitenkaan suostu."[3] Teos oli hänen läpimurtoteoksensa, ja se on saanut Norjan kriitikkojen kirjallisuuspalkinnon ja Norjan kirjakauppiaiden vuoden parhaan kirjan palkinnon ohella ulkomaisia palkintoja, muun muassa.

Bragen palkinnon vuonna 2000 saanut I kjølvannet kertoo miehestä, joka menetti perheensä Scandinavian Starin onnettomuudessa 1990.lähde? International Dublin Literary Award 2007 teoksesta Hevosvarkaat[4].

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinto norjalaiselle Yle.fi. Viitattu 3.4.2009.
  2. BBC.co
  3. Stocke, Joy E.; "Language within Silence – An Interview with Norwegian Writer Per Petterson", Wild River Review, 19.11.2007.
  4. Michelle Pauli: Biggest literary prize goes to little-known Norwegian The Guardian. 14.6.2007. Arkistoitu . Viitattu 14.7.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.