Peräsmies

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peräsmies
Peräsmies

Peräsmies (eng. Phartman) on suomalainen sarjakuvahahmo. Hän on supersankari, joka lentää pieremällä. Peräsmiehen on piirtänyt Timo Kokkila ja sen toisena luojana on myös käsikirjoittaja Sami Laitala. Mukana on ollut toisinaan myös muita käsikirjoittajia. Peräsmies esiintyi Pahkasika-lehdessä vuosina 19832000. Peräsmies on parodiahahmo Teräsmiehestä.lähde?

Kokkilan mukaan Peräsmiehen epävirallinen englantilainen nimi on Phartman.

Peräsmies syntyi onnettomuudessa, jossa ydinvoimalassa työskentelevä pääinsinöörin sijainen laski biorytmejään keskustietokoneella ja tästä seuranneen pamauksen takia hernekeittotölkkejä kuljettanut kuormuri räjähti, jolloin tölkit lensivät ilmaan. Paikalle osunut rappioalkoholisti, Kalervo Peränne, söi yhdestä tällaisesta purkista ja joutui mutaation uhriksi. Näin hänestä tuli Peräsmies. Hän sai itselleen kyvyn luoda yliluonnollisen kovia pieruja ja lentää pierujen voimalla.

Peräsmies käyttää pierua ensisijaisesti rakettimoottorina, joka mahdollistaa lennon. Joskus Peräsmies on käyttänyt pieruja kemiallisena aseena. Hänen pieruillaan on ollut myös esoteerisempaa käyttöä, kuten jään reikien sulattaminen. Huolimatta alkoholismista ja henkilökohtaisen hygienian puutteesta, hänellä on hyvät aikomukset ja hän onnistuu usein pelastamaan maailman.

Yksi merkittävä Peräsmies-sarjakuva asetti sankarin Neuvostoliiton vastinettaan Toveri Pierua ("Comrade Fart") vastaan. Aluksi he kilpailivat toisiaan vastaan ​​pelastamalla ihmisiä katastrofeilta, mutta lopulta Peräsmies haastoi Toveri Pierun juomakilpailuun, jonka Peräsmies voitti. Sarjakuva päättyi moraaliseen oppituntiin: "Muistakaa, lapset – väkivalta ei ole ratkaisu ongelmiin, mutta alkoholi on".

Sarjassa esiintyy monia sanomalehtiä, kuten Päivän Pörtti, Paikallispieru, Aamupieru, Möly, Päivän Pieru ja The Daily Fart. Useimmiten Peräsmies lukee Iltapieru-nimistä iltapäivälehteä.

Peräsmiehellä on lemmikkirotta, joka harrastaa filosofisia pohdintoja ja syö ulosteita.

Peräsmies kuoli syksyllä 2000, kun rattijuoppo ajoi hänen päälleen. Hänet poltettiin myöhemmin jätteenpolttokeskuksessa ongelmajätteeksi luokiteltuna. Tämä tieto ilmoitettiin Pahkasian viimeisessä numerossa (3/2000).

Peräsmiehen poika on jatkanut seikkailuja Koululainen-lehdessä vuoden 2003 alusta lähtien. Tarinat ovat aiheiltaan siistimpiä ja enemmän lapsille suunnattuja. Hahmo tunnetaan nimellä Peräspoika ja hänellä on samat voimat kuin isällänsäkin.

Peräsmiehestä on ollut kehitteillä elokuva Suomen elokuvasäätiön ja Helsinki-filmin tukemana[1].

Sarjakuva-albumit

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
  • Herätyskello Banaani (Banana Press Oy, 1992)
  • Peräsmies toistaa itseään (Banana Press Oy, 1994)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]