Pentti Kirstilä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pentti Olavi Kirstilä (s. 26. toukokuuta 1948 Turku - 24. huhtikuuta 2021 Helsinki) oli suomalainen rikoskirjailija. Hän valmistui yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi 1972 (Tampereen yliopisto) ja toimi Aamulehden toimittajana 1969–1980. Vapaa kirjailija hän on ollut vuodesta 1980 lähtien.

Kirstilän poliisiromaaneille ja rikosaiheisille novelleille on luonteenomaista toisaalta tapauksia tutkivan poliisin työn kuvauksen arkirealismi, toisaalta kirpeä, ajoin irvokaskin huumori.

Kirstilän monien teosten päähenkilö on ylikonstaapeli Lauri Hanhivaara, joka toimii tutkijana jo Kirstilän esikoisromaanissa Jäähyväiset rakkaimmalle (1977). Toinen keskeinen henkilöhahmo Kirstilän tuotannossa on huumepoliisi Kaistila, joka esiintyy romaaneissa Isku suoneen (1982) ja Munthe (1984).

Joukko Hanhivaara-romaaneja on filmatisoitu. Tunnetuin filmatisoinneista lienee Matti Kassilan Jäähyväiset presidentille (1987), jossa Hanhivaaraa näyttelee Antti Litja. Ensimmäistä kertaa Hanhivaarana esiintyi kuitenkin Tapani Perttu tv-sarjassa Jäähyväiset lasihevoselle (1985). Myös kummatkin Kaistila-romaanit on kuvattu televisiolle. Päähenkilön nimi oli tosin vaihdettu Kaistilasta Hanhivaaraksi.

Kirstilä on oman työn ohessa suomentanut muutaman romaanin ja elämäkertateoksen. Hänen omia romaanejaan on käännetty saksaksi. Kirstilä oli naimisissa kirjailija Anja Angelin kanssa. Aviopari on vuosina 2005–2007 kirjoittanut yhdessä kolme salapoliisiromaania salanimellä Ursula Auer.

Teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Teosten filmatisoinnit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1985 − Jäähyväiset lasihevoselle (televisiosarja, ohjannut Seppo Wallin)
1987 − Jäähyväiset presidentille (elokuva) (ohjannut Matti Kassila)
1987 − Isku suoneen (televisiosarja, ohjannut Anssi Mänttäri)
1988 − Isku vasten kasvoja (tv, ohjannut Anssi Mänttäri)
1988 − Jumalia ei uhmata (tv, ohjannut Anssi Mänttäri)
1993 − Jäähyväiset rakkaimmalle (televisiosarja, ohjannut Taisto-Bertil Orsmaa)
1995 − Jäähyväiset ilman suudelmia (televisiosarja, ohjannut Anssi Mänttäri)
1999 − Jäähyväiset ilman kyyneliä (tv, ohjannut Anssi Mänttäri)

Palkinnot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.