Pentti Kaartinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pentti Kaartinen (19. elokuuta 1927 Lappeenranta15. huhtikuuta 2016 Helsinki) oli suomalainen laulaja ja lauluntekijä.[1]

Kaartinen asui lapsuutensa ja nuoruutensa Inkeroisissa. Isä oli kiertävä kauppias, ja Kaartinen itsekin teki leipätyönsä pääosin kaupankäynnin parissa ja perusti Helsinkiin lihakauppoja.

Kaartisen tekemistä kappaleista on ensimmäisenä levytetty ”Auton apumies”, jonka hän esitti Linnanmäellä voittamassaan uusien esiintyvien kykyjen kilpailussa 1950. Hänellä oli elokuvarooleja elokuvissa Kesäyön lapset ja Kaunis Kaarina. Reino Helismaahan hän tutustui 1954, kun tämä esiintyi vaalikiertueella Hesperian puistossa, ja he esiintyivät sittemmin yhdessä. Yhteistyön tuloksena syntyi myös levytyksiä ja televisiomainoksia. Kaartinen teki tekstit yhteensä 30 levypuoleen, ja osa oli myös hänen sävellyksiään. Hänen menestynein kappaleensa oli humppaiskelmä ”Lähde Lappiin”, jonka hän teki 1970-luvulla.

Kaartinen kirjoitti salanimellä Olavi Karela kirjan Autolla ”Kanarian saarille” eli Rattijuopon päiväkirja (Tammi 1960). Irwin Goodman teki myöhemmin samannimisen kappaleen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Jukka Pennanen, Pentti Kaartinen, Kuplettimestari vuodelta 1951, Helsingin Sanomat 23.5.2016 sivu B 13 [1]