Pensaskrotit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pensaskrotit
Pensaskrotti (Linophryne lucifer)
Pensaskrotti (Linophryne lucifer)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Krottikalat Lophiiformes
Heimo: Pensaskrotit
Linophrynidae
Regan, 1926
Suvut
  • Acentrophryne
  • Borophryne
  • Haplophryne
  • Linophryne
  • Photocorynus
Katso myös

  Pensaskrotit Wikispeciesissä
  Pensaskrotit Commonsissa

Pensaskrotit (Linophrynidae) on krottikaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan syvistä vesistä kaikista lämpimistä valtameristä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pensaskrottien heimoon kuuluu 5 sukua ja 25–27 lajia, muun muassa pensaskrotti (Linophryne lucifer). Kuten monilla muillakin krottikalojen heimoilla pensaskrottilajeilla naaras on huomattavasti koirasta kookkaampi. Naaraat kasvavat suurimmillaan noin 23 cm pitkiksi, kun koiraat saavuttavat korkeintaan noin 3 cm:n pituuden. Aikuiset koiraat kiinnittyvät naaraaseen ja elävät naaraan loisena. Naaras on ruumiinrakenteeltaan lyhytruumiisia ja pallomaisia. Etumainen selkäevän ruoto on pidentynyt ja sen päässä on valoa tuottava elin. Linophryne-suvun lajeilla on leuassa elin, joka on useilla lajeilla hyvin haarautunut ja myös siinä on valoa tuottavia bakteereja. Suurimmalla osalla heimon sukujen lajeista on terävät ja kookkaat hampaat ja suurikokoiset silmät. Selkä- ja peräevät ovat pehmeät ja lyhyehköt ja vatsaevät puuttuvat. Väriltään pensaskrottilajit ovat tumman ruskeita tai mustia.[1][2][3]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pensaskrotteja tavataan Atlantista, Intian valtamerestä ja Tyynestämerestä Panamanlahdelta. Ne elävät yleensä yksittäin tyypillisesti 1 000–4 000 metrin syvyydessä merenpinnasta.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Family Linophrynidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 25.10.2012. (englanniksi)
  2. a b Family Linophrynidae (PDF) FAO. Viitattu 25.10.2012. (englanniksi)[vanhentunut linkki]
  3. a b Theodore W. Pietsch: Linophrynidae Tree of Life web project. Arkistoitu 10.6.2017. Viitattu 25.10.2012. (englanniksi)
  4. David J. Randall,Anthony P. Farrell: Deep-sea fishes, s. 66. Academic Press, 1997. ISBN 9780123504401. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 25.10.2012). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.