Penguin Cafe Orchestra

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Penguin Cafe Orchestra oli Simon Jeffesin johtama brittiläinen avant-garde-musiikkiryhmä, jonka musiikissa kuultiin vaikutteita niin klassisesta musiikista, folkista, ambientista, minimalismista kuin taiderockistakin. Jeffes oli itse opiskellut klassista kitaransoittoa ja hallitsi myös pianon. Musiikin sävy on tyypillisesti romanttinen ja minimalistinen, usein melankolissävytteinen.

Penguin Cafe Orchestra toimi 1970-luvulta aina vuoteen 1995 saakka. Jeffes kuoli 48-vuotiaana 1997. Hänen muusikkopoikansa Arthur Jeffes kokosi yhtyeen uudelleen vuonna 2007 soittamaan isä-Jeffesin kuoleman 10-vuotiskonsertin ja päätti sitten jatkaa yhtyeen ohjelmiston esittämistä oman tuotantonsa ohella aiempaa lyhyemmällä nimellä Penguin Cafe.[1][2]

Simon Jeffes on kertonut enemmän tai vähemmän vakavissaan saaneensa idean musiikkityyliin ja yhtyeen perustamiseen syötyään kerran pilaantunutta kalaa Ranskassa.[3] Hän oli ainut vakituinen jäsen yhtyeessä, loput soittajista koottiin aina eri projekteihin erikseen, pääosin klassisista muusikoista. PCO:n kappaleissa kuullaan hyvin monenlaisia instrumentteja erilaisista lyömäsoittimista ukuleleihin, viuluihin, haitareihin, äänitehosteisiin ja syntetisaattoreihin.

Albumi Music from the Penguin Café (1976) valittiin vuonna 2005 hakuteokseen 1001 albumia jotka jokaisen on kuultava edes kerran eläessään. Albumi on äänitetty kolmen vuoden kuluessa. Sen musiikkia kuvataan hakuteoksessa satiirisen kujeilevaksi ja pakahduttavan ihastuttavaksi sekoitukseksi, jossa on vaikutteita barokkimusiikista, popista, jazzista, minimalismista ja avantgardesta. Albumi julkaistiin Brian Enon Obscure-levymerkillä.[3].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Lewis, John: Penguin Cafe – review. The Guardian, 18.2.2014. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.7.2022.
  2. Jeffes, Arthur: A voyage round my father's orchestra. The Guardian, 12.6.2009. Artikkelin verkkoversio. Viitattu 18.7.2022.
  3. a b Dimery, Robert (toim.): 1001 Albums You Must Hear Before You Die. Cassell Illustrated, 2005. ISBN 1-84403-392-9.
Tämä yhtyeeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.