Penžinan piiri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Penžinan piiri on numero 7 Kamtšatkan aluepiirin kartalla

Penžinan piiri (ven. Пе́нжинский райо́н, Penžinski raion) on kunnallinen itsehallintoalue Kamtšatkan aluepiirin Korjakian piirikunnassa Venäjällä. Vuonna 1926 perustetun piirin pinta-ala on 116 086 neliökilometriä. Asukkaita on 2 500 henkeä (vuonna 2009).[1]

Penžinan piiri sijaitsee Ohotanmeren pohjukassa Penžinanlahden ympärillä. Pohjoisessa se rajoittuu Tšukotkan autonomiseen piirikuntaan, idässä Kamtšatkan aluepiirin Oljutorin ja etelässä Karagan piiriin.

Piiriin kuuluu viisi maalaiskuntaa (kylää): Ajanka, Kamenskoje, Manily, Slautnoje ja Talovka. Hallinnollinen keskus on Penžinajoen alajuoksulla sijaitseva Kamenskojen kylä. Asutuskeskuksia on yhteensä seitsemän.

Pohjoiset alkuperäiskansat muodostavat kaksi kolmasosaa piirin väestöstä. Vuonna 2007 korjakkeja oli noin 1 300, evenejä 350 ja tšuktšeja 140 henkeä. Perinteisiä elinkeinoja ovat poronhoito, metsästys, kalastus ja keräilytalous.

Kamenskojessa toimii kotiseutumuseo. Paikallislehtenä ilmestyy Poljarnaja zvezda (”Pohjantähti”). Seudulla sijaitsee Belajajoen luonnonsuojelualue.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]