Pelurit (vuoden 1993 elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuoden 1993 elokuvaa. Pelurit on myös Fjodor Dostojevskin romaani.
Pelurit
Deadfall
Elokuvan juliste vuodelta 1993.
Elokuvan juliste vuodelta 1993.
Ohjaaja Christopher Coppola
Käsikirjoittaja Christopher Coppola
Nick Vallelonga
Tuottaja Mark Amin
Gerson Fox
Gertrude Fox
Ted Fox
Säveltäjä Jim Fox
Kuvaaja Maryse Alberti
Leikkaaja Phillip Linson
Pääosat Michael Biehn
Sarah Trigger
Nicolas Cage
James Coburn
Peter Fonda
Charlie Sheen
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Tuotantoyhtiö Trimark Pictures
Ensi-ilta
Kesto 99 minuuttia[1]
Alkuperäiskieli englanti
Budjetti 10 000 000 dollaria
Tuotto 18 369 dollaria[1]
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet

Pelurit (engl. Deadfall) on Christopher Coppolan ohjaama ja yhdessä Nick Vallelongan kanssa käsikirjoittama rikoselokuva. Elokuvan pääosia näyttelevät Michael Biehn, Nicolas Cage, Sarah Trigger ja James Coburn. Elokuva kertoo Joe Dolan -nimisestä huijarista joka ampuu vahingossa isäänsä Mikeä kesken huijauksen ja ajautuu tämän veljen Loun rikollisryhmän jäseneksi.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.
Vasemmalta oikealle: Joe Dolan (Michael Biehn), Diane (Sarah Trigger) ja Eddie (Nicolas Cage).

Joe Dolan (Michael Biehn) ja hänen isänsä Mike (James Coburn) ovat mukana huijausyrityksessä. Kun Joen on tarkoitus ampua Mikeä paukkupatruunalla, hän on vahingossa ladannut revolveriinsa oikeita luoteja. Muut huijaukseen osallistuvat vetävät Joen väkisin hänen isän ruumiin luota poliisien sireenien alkaessa ulvoa.

Hautausmaalla Joe näkee tummiin pukeutuneen naisen joka kuitenkin katoaa paikalta. Miken haudalla tämän apuri antaa Joelle Miken tavarat ja Joe saa johtolangan vanhasta muistivihkosta; Joen kaksoisveli Lou Donan (James Coburn) asuu Santa Monicassa, Kaliforniassa ja pitää siellä kahvilaa. Joe matkustaa sinne bussilla, etsii motellin ja myöhemmin vierailee kahvilassa. Hän tapaa kahvilassa Loun apurin Eddien (Nicolas Cage) kun tämä esittää tälle korttitemppua. Joe ja Eddie kävelevät pois ja saapuvat Loun konttoriin. Joe kertoo uutiset Miken kuolemasta, mutta Mikeä erittäin paljon muistuttava Lou on saanut jo tietää asiasta.

Myöhemmin Eddie ja Joe lähtevät illalla ulos yhdessä Eddien naisystävän Dianen (Sarah Trigger) kanssa. He huijaavat eräältä baarin tarjoilialta 300 dollaria ja lähtevät pois. Eddie ja Joe menevät myöhemmin strippibaariin jossa Eddie pyytää Joeta perimään velkaa "Babylta" (Ron Taylor). Eddie odottaa ulkopuolella, ottaen huumeita ja ihmetelee Joen palattua baarista Babyn kanssa naureskellen ja rahat mukanaan.

Joe palaa motelliinsa jossa häntä on vastassa Diane. Diane ja Joe myöntävät ihastuksensa toisiinsa ja harrastavat seksiä. Tämän jälkeen Diane lähtee pois, jättäen Joen huoneeseensa.

Joe tapaa Lou Dolanin aamulla ja he juhlivat tämän naisystävän kanssa Loun syntymäpäivää. Illalla Eddie on strippibaarissa. Hänelle tulee puhumaan Baby joka vihjaa sitä, että Diane pettäisi tätä Loun kanssa. Eddien poistuttua vihaisena ravintolasta tämän kimppuun hyökkää baarissa aiemmin nähty mies. Eddie saa kuitenkin yliotteen ja saa tietää että miehen lähetti asialle Sam Peckinpah -niminen henkilö. Eddie viiltää miehen kurkun auki ja ajaa raivoissaan kotiinsa jossa Diane odottaa. Eddie pitää raivokohtauksen Dianelle joka ajaa Eddien pois aseella uhaten. Eddie menee raivoissaan Loun kahvilaan, sitoo tämän tuoliin ja on aikeissa polttaa Loun elävältä kahvilan rasvakeittimessä. Joe saa tietää Eddien huonosta mielentilasta Dianelta ja juoksee kahvilalle. He tappelevat hetken Eddien kanssa, kunnes Joe työntää Eddien naaman keittimeen, polttaen tämän kasvot pahasti ja aiheuttaen tämän kuoleman. Hän vapauttaa Loun ja he yhdessä hävittävät ruumiin.

Lou houkuttelee Joen mukaan huijaukseen jossa voittona olisi on 2 miljoonaa dollaria. Joe saapuu biljardiklubille, jossa hän pelaa ottelun Morgan "Fats" Grippiä (Charlie Sheen) vastaan. Joen hävittyä pelin 25 000 dollarin panoksella kaksi miestä vievät hänet takahuoneeseen. Siellä häntä on vastassa Pete (Peter Fonda). Joe esiintyy "Joe Thompsonina" ja huijaa Peten, jonka toisen käden sijalla on mekaaninen saksi, mukaan huijaukseen.

Joe ja muut Loun apurit tapaavat, varustautuvat ja lähtevät Loun kahvilaan jossa tapahtuu vaihtokauppa. Loun ryhmä antaa timantteja ja Peten ryhmä antaa vastineeksi rahaa 2 miljoonan dollarin edestä. Syntyy kahakka jonka aikana Joen on ammuttava Louta paukkupanoksella. Hän saa kuitenkin takauman isänsä ampumisesta, ja yksi Peten apureista onnistuu ampuaan tätä ennen Joeta. Joe varastaa Peten rahasalkun ja pakenee tulitaistelun alta. Hän huomaa lähistöllä taas tummiin pukeutuneen naisen ja seuraa tätä. Hän löytää itsensä pian huvipuistosta jossa häntä on vastassa paitsi mustapukuinen nainen myös Miken apurit ja Mike itse. Nainen paljastuu Dianeksi. Mike kertoo kuinka Joe oli iso osa hänen juontaan ja kertoo Joen ampuneen häntä oikeasti vain paukkapatruunoilla, ja jakaa rahaosuudet apureille ja Dianelle. Hän myös kertoo että tapatti Loun koska tämä varasti ja tappoi tämän vaimon. Mike ja Joe keskustelevat hetken ja Joe ampuu Mikeä. Ammukset ovat oikeita, mutta ne eivät osu Mikeen ja tämä tiputtaa vahingossa rahasalkun maahan. Tämän jälkeen Joe kävelee poispäin ja sytyttää savukkeen.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Michael Biehn  … Joe Dolan  
 Sarah Trigger  … Diane  
 Nicolas Cage  … Eddie  
 James Coburn  … Mike Dolan/Lou Donan  
 Peter Fonda  … Pete  
 Charlie Sheen  … Morgan "Fats" Gripp  
 Thalia Shire  … Sam  
 Micky Dolenz  … Bart  
 Ron Taylor  … Baby  

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Arvostelija Arvio Lähde
TV Guide 1/5 tähteä [2]
Montreal Film Journal 2.5/5 tähteä [3]
Rotten Tomatoes 0% [4]
IMDb 3.7/10 tähteä [5]

Elokuva sai yleisesti huonon vastaanoton ja Variety sanoi sen olevan katsottava ”vain camp-arvon vuoksi”.[6] Los Angeles Timesin Kevin Thomasin mukaan elokuva on ”toivottomasti rakennettu film noir -elokuva”, mutta sanoi sen olevan kiinnostava sen takia, koska sen ohjaaja Christopher Coppola on tunnettun ohjaajan Francis Ford Coppolan veljenpoika.[7] TV Guiden mukaan elokuva on ”osittain hyvin kuvattu, sisältäen muutamia matalalaatuisia kuvakulmia ja surkeita hahmoja”. Elokuva sai yhden tähden viidestä.[2] Montreal Film Journalin mukaan ”elokuva yrittää olla film noir Reservoir Dogsin tapaan mutta sisältää vain turhaa väkivältää, seksiä ja tylsiä juonenkäänteitä”. Elokuva sai kaksi ja puoli tähteä viidestä.[3]

Elokuvan Rotten Tomatoes -keskiarvo on 0 prosenttia perustuen viiteen ammatilaisarvioon.[4]

Elokuva oli myös taloudellinen pettymys, sillä elokuvan budjetti oli 10 miljoonaa dollaria, mutta elokuva tuotti vain 18 000 dollaria takaisin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Verkkoviitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Box Office Mojo: Box Office Mojo Box Office Mojo. Box Office Mojo. Viitattu 4.5.2016. (englanniksi)
  2. a b Deadfall - Movie Review TV Guide. Viitattu 9.5.2016. (englanniksi)
  3. a b Deadfall Montreal Film Journal. 1.5.2002. Viitattu 9.5.2016. (englanniksi)
  4. a b Rotten Tomatoes: Deadfall Roten Tomatoes. Rotten Tomatoes. Viitattu 9.5.2016. (englanniksi)
  5. Pelurit IMDb. Viitattu 9.5.2016. (englanniksi)
  6. Eisner, Ken: Review: ‘Deadfall’ Variety. 14.11.1994. Viitattu 20.3.2016. (englanniksi)
  7. Thomas, Kevin: MOVIE REVIEW : 'Deadfall' a Coppola Family Affair Los Angeles Times. 28.2.1994. Viitattu 20.3.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Wikiquote-logo.svg
Wikisitaateissa on kokoelma sitaatteja aiheesta Pelurit (vuoden 1993 elokuva).