Peltosaari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peltosaari
Alueen kerrostaloja
Alueen kerrostaloja
Kaupunki Riihimäki
Kaupunginosa nro 20
Väkiluku 2 700 [1]
Postinumerot 11130 RIIHIMÄKI

Peltosaari on Riihimäen kaupunginosa Vantaanjoen varrella. Se sijaitsee Riihimäen rautatieaseman, matkakeskuksen ja muiden Riihimäen keskustan palveluiden lähellä.

Kaupunginosan rakentaminen aloitettiin vuonna 1973.[2] Rakennuskanta on suurimmaksi osaksi kerrostaloja. Kadut on nimetty pääasiassa avaruusaiheisesti, esimerkiksi Telluskatu, Jupiterinkatu, Linnunradankatu ja Merkuriuksenkuja. Suurin osa asunnoista on omistusasuntoja, ja alueen asukkaista valtaosa käy töissä Riihimäen ulkopuolella, muun muassa Helsingissä.

Alueella palveluihin kuuluu Peltosaaren koulu[3], joka puretaan ja oppilaat sijoitetaan muihin kouluihin.[2] Muita palveluja ovat kaksi päiväkotia, eläinhoitola, kirpputori, kaksi kauppaa ja ravintola. Koulun yhteydessä toimii nuorisotila Peltsin Clubi. Peltosaaressa sijaitsee myös Työväentalomuseo.

Aivan Peltosaaren pohjoislaidalla sijaitsee Peltosaaren urheilupuisto. Siellä on jalkapallokenttiä, yleisurheilukenttä, pesäpallokenttä, jousiammuntarata, jäähalli ja Liikuntakeskus, jossa voi pelata tennistä, sulkapalloa, salibandya, squashia ja pöytätennistä. Keskuksessa on erilliset kuntosalit naisille ja miehille. Peltosaaressa sijaitsee myös luontokohteena tunnettu Peltosaaren kosteikkopuisto.

Vuonna 2009 Peltosaaren työttömyysaste oli lähes 30 prosenttia, ja sen asukkaista pienituloisia oli noin 70 prosenttia.[4] Vuonna 2015 tehdyn Huolenpitoa-hankkeen materiaalin mukaan työttömyysaste olisi tästä laskenut ollen vuonna 2015 16,2 %.[5] Peltosaaren mainetta on yritetty parantaa perustamalla Peltosaari-seura, joka osallistuu kaupunginosan kehittämiseen. Seura järjestää vuosittain muun muassa vappu- ja toritapahtumia, retkiä ja teatterimatkoja.[6]

Peltosaari on vuonna 2019 Lähiöfest-tapahtumaan kuuluvia paikkoja.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Riihimäki.fi
  2. a b c Kati Turtola: Riihimäeltä löytyy betonilähiö joka kertoo suomalaisen kaupungistumisen tarinaa Yle.fi, uutiset. 17.5.2019. Viitattu 17.5.2019.
  3. Peltosaaren koulu Riihimäen kaupunki. Viitattu 5.6.2016.
  4. Wallenius, Miki: Peltosaareen halutaan asumaan luovaa keskiluokkaa 30.5.2012. Yle. Viitattu 23.4.2009.
  5. Hupi-hanke: Koulutuksellisen tasa-arvon edistäminen Riihimäen perusopetuksessa (PDF) 21.8.2015. Riihimäen kaupunki. Viitattu 5.6.2016.
  6. Seuran toiminta Peltosaari-seura ry. Viitattu 5.6.2016.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä Suomeen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.