Peltokehäkukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Peltokehäkukka
Calendula January 2008-1 filtered.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Asterales
Heimo: Asterikasvit Asteraceae
Suku: Kehäkukat Calendula
Laji: arvensis
Kaksiosainen nimi

Calendula arvensis
L.

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Peltokehäkukka Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Peltokehäkukka Commonsissa

Peltokehäkukka (Calendula arvensis) on yksivuotinen mykerökukkaiskasvilaji.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltokehäkukka kasvaa 5–40 senttimetriä korkeaksi. Se on tuoksuva ja rauhaskarvainen ruohokasvi. Lehdet ovat pitkulaisia, enintään yhden senttimetrin leveitä, ehyitä, aalto- tai sahalaitaisia. Mykerökukinnot kasvavat yksittäin latvoissa. Mykerön laitakukat ovat keltaisia tai oransseja. Kehräkukat ovat laitakukkien värisiä tai ruskeita, punaruskeita tai punavioletteja.[1] Koristekasvina viljeltyyn tarhakehäkukkaan verrattuna peltokehäkukan lehdet ovat kapeammat ja mykeröt noin puolet pienemmät.

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Peltokehäkukka kasvaa alkuperäisenä Länsi-, Keski-, Itä- ja Etelä-Euroopassa, Pohjois-Afrikassa, Kanariansaarilla, Lähi-idässä ja Kaukasiassa. Tulokaslajina sitä kasvaa kaikissa maailman maanosissa.[2] Suomessa peltokehäkukka on tavattu luonnonkasvina pari kertaa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Perttula, P., Perttula, H. & Fragman-Sapir, O.: Itäisen Välimeren kasviopas, s. 273. Helsinki: Multikustannus, 2008. ISBN 978-952-468-194-0.
  2. United States Department of Agriculture (USDA), National Plant Germplasm System: Calendula arvensis L. (englanniksi) Viitattu 14.1.2017.
  3. Lampinen, R. & Lahti, T.: Kasviatlas 2015: Suomen putkilokasvien levinneisyyskartasto (Peltokehäkukka Calendula arvensis) 2016. Helsinki: Helsingin Yliopisto, Luonnontieteellinen keskusmuseo.