Peloton

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo pyöräilykäsitteestä. Elokuvasta kertoo artikkeli Peloton (elokuva).
Peloton Ranskan ympäriajossa vuonna 2005.

Peloton (ransk.) tarkoittaa pääjoukkoa maantiepyöräilyssä, erityisesti Ranskan ympäriajossa. Mikäli kilpailussa muodostuu useita ryhmiä, kärkiryhmää nimitetään ilmaisulla peloton de tête. Suoraan suomennettuna sana peloton tarkoittaa pientä kerää, mutta ranskassa sitä voidaan käyttää urheilun lisäksi sotilaallisessa yhteydessä tarkoittamaan joukkuetta tai ryhmää. Sen pohjana on une pelote ’kerä, pallo’.

Kilpailijat ajavat ryhmässä hyvin lähellä toisiaan säästääkseen energiaa. Peloton kulkee eteenpäin yhtenäisenä joukkona, kuin linnut muodostelmassa kilpailijoiden liikkuessa hieman sen sisällä.

Aivan edessä ajavat vetävät joukkoa ja ovat suojattomia vastatuulelta; he suojaavat tuulenvastukselta keskellä ajavia, joiden ei siis tarvitse kuluttaa yhtä paljoa energiaa kuin edessä ajavien. Koska joukkoa vetää usein vain yksi joukkue kerrallaan, on yleensä hyödyllisempää ajaa lähellä kärkeä, jotta mahdollisiin irtiottoihin pystyy reagoimaan helpommin. Edessä ajamisella voi välttää myös mahdolliset törmäykset takana.

Pelotonin muoto vaihtelee tilanteesta riippuen. Usein joukon muoto on tiivis, mutta se voi myös venyä erittäin kovassa vauhdissa ja hajota jyrkillä vuoristo-osuuksilla.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.