Pelipalvelinemulointi

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pelipalvelinemuloinnilla tarkoitetaan pelipalvelinohjelmistojen uudelleenkehittämistä sekä takaisinmallinnusta etenkin silloin, kun alkuperäinen palvelinohjelmisto ei ole julkisesti saatavilla. Palvelinemulointi on erityisen yleistä MMORPG-pelien yhteydessä, joilla on usein vain yksi virallinen palvelua tarjoava taho. Emuloitua palvelinta kutsutaan usein yksityispalvelimeksi (engl. private server).

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäiset palvelinemulaattorit ilmestyivät Ultima Onlinen myötä. Alan pioneerinä pidetään yleisesti UOX-emulaattoria (Ultima Offline eXperiment), joka julkaistiin vuonna 1996 tai 1997, ja jota seurasi valtava aalto erilaisia projekteja.[1] MMORPG-pelien yleistyessä myös palvelinemulointi yleistyi ja käsite tuli tunnetummaksi.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Palvelinemulaattorit pohjautuvat vain harvoin alkuperäiseen lähdekoodiin. Käytännössä jokainen palvelinemulaattori on kehitetty takaisinmallintamalla alkuperäisen palvelimen ja asiakasohjelman välistä verkkoliikennettä,[2] ja ovat kokonaan alkuperäistä koodia. Teknisesti ottaen palvelinemulaattori ei emuloi, vaan on alkuperäisen ohjelmiston klooni. Harvinaisissa tapauksissa alkuperäinen palvelinohjelmisto kokonaisuudessaan varastetaan, kuten esimerkiksi Ragnarok Onlinen AEGIS-ohjelmistolle kävi.[3]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emulaattoreiden tavallisin käyttökohde ovat yksityispalvelimet. Tässä käytössä tavanomaisimpia vetonauloja ovat sisällön muokattavuus, vapaus sekä maksuttomuus. Useat palvelimet tarjoavat myös muun muassa helpommin saatavilla olevaa sisältöä ja ominaisuuksia, jotka eivät ole saatavilla pelin virallisen julkaisijan palvelimilla.[2] Vanhempien, elinkaarensa lopussa olevien pelien kohdalla ovat yleistyneet palvelimet, jotka pyrkivät tarjoamaan pelistä sellaisen version, joka ei ole enää saatavilla virallisilta tahoilta esimerkiksi sisältöpäivitysten vuoksi. Esimerkiksi EverQuest -pelin ympärille on kehittynyt faniprojekti, joka pyrkii tarjoamaan pelin sellaisena kuin se oli vuodesta 1999 eteenpäin.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Corillian: Introduction to Server Side Emulation http://cellframework.sourceforge.net. 2.4.2006. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)
  2. a b MMO On a Small Scale: A look at private MMO Servers http://www.alteredgamer.com. 17.4.2012. Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)
  3. A qualitative study of Ragnarök Online private servers: In-game sociological issues In Proceedings of the Fifth International Conference on the Foundations of Digital Games (FDG’10). Viitattu 27.4.2013. (englanniksi)