Pelikaanit

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pelikaanit
Kiharapelikaani (Pelecanus crispus)
Kiharapelikaani (Pelecanus crispus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pelikaanilinnut Pelecaniformes
Heimo: Pelikaanit
Pelecanidae
Rafinesque, 1815
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Pelikaanit Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Pelikaanit Commonsissa

Pelikaanit (Pelecanidae) ovat kaloja syöviä suurikokoisia pelikaanilintuja, joille tunnusomaista on suuri venyvä nokkapussi leuan alla.

Taksonomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat fossiiliaineistossa säilyneet pelikaanien jäänteet ovat oligoseenilta, noin 30–40 miljoonaa vuotta sitten. Kymmeniä jäänteitä on löydetty, joista suurin osa on anatomisten yhtäläisyyksien perusteella sijoitettu sukuun Pelecanus. Se viittaa siihen että pelikaanit ovat muuttuneet hyvin vähän aikojen saatossa, vaikkakin lajien levinneisyys on voinut vagihdella paljon. Kiharapelikaani (P. crispus) oli luultavsti levinnyt suurimpaan osaa Eurooppaa neoliittisellä kaudella,[1] sisältäen Iso Britannian, Alankomaat, Tanskan ja Saksan.[2] Viimeisin sukupuuttoon kuollut pelikaanilaji on uudenseelanninpelikaani. Se oli suurempi kuin mikään nykyisistä pelikaaneista, painaen jopa yli 15 kilogrammaa. Uudenseelanninpelikaani pesi lähinnä sisämaan ylänköjärvillä. Laji kuoli sukupuuttoon alle tuhat vuotta sitten, kun maorit saapuivat Uuteen-Seelantiin.

Lajit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomenkielisillä nimillä elossa olevia pelikaaneja tunnetaan seitsemän lajia[3]:

Näiden lisäksi on olemassa Etelä-Amerikan rannikolla elävä pelikaanilaji, jota aiemmin pidettiin ruskopelikaanin alalajina:

Fylogenia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vasarapäähaikaran asema luokittelussa on ollut epävarma, ja se on tavallisesti sijotettu omaan heimoonsa, mutta AOU lukee sen pelikaanien heimoon. HBW Alive sijoittaa sen kuitenkin omaan heimoonsa, mitä kladogrammi alla myös kuvastaa.[4]


 Aequornithes 
 Haikaralinnut (Ciconiiformes)

   Kattohaikarat (Ciconiidae)   Suliformes 

   Fregattilinnut (Fregatidae)
   Suulat (Sulidae)
   Käärmekaulat (Anhingidae)   Merimetsot (Phalacrocoracidae)

   Pelikaanilinnut (Pelecaniformes)


   Haikarat (Ardeidae)   Iibikset (Threskiornithidae)      

   Varjohaikarat (Scopidae)


      

   Pelikaanit (Pelecanidae)   Kenkänokat (Balaenicipitidae)Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Elliott, A. & Bonan, A. (2016). Pelicans (Pelecanidae). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
  2. Nikulina, E.A. & Schmölcke, U. (2015). Journal of Avian Biology 46(4): 344–351.
  3. Risto A. Väisänen, Harri Högmander, Heidi Björklund, Lauri Hänninen, Matti Lammin-Soila, Juhani Lokki ja Visa Rauste: Maailman lintujen suomenkieliset nimet 2., uudistettu painos (2nd edition) 2006. Helsinki: BirdLife Finland. Viitattu 10. syyskuuta 2007.
  4. Elliott, A., Garcia, E.F.J. & Boesman, P. (2016). Hamerkop (Scopus umbretta). In: del Hoyo, J., Elliott, A., Sargatal, J., Christie, D.A. & de Juana, E. (eds.). Handbook of the Birds of the World|Handbook of the Birds of the World Alive. Lynx Edicions, Barcelona.
Tämä lintuihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.