Työajan lyhennysvapaa

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Pekkaspäivät)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Työajan lyhennysvapaalla eli ”pekkaspäivillä” tarkoitetaan eräisiin suomalaisiin työehtosopimuksiin sisältyvää menettelyä, jossa työntekijälle kertyy palkallista vapaa-aikaa. Palkallista vapaa-aikaa kertyy, mikäli työehtosopimuksen mukainen säännöllinen työaika on sama kuin työaikalain mukainen säännöllinen työaika, kahdeksan tuntia vuorokaudessa tai 40 tuntia viikossa. Useissa työehtosopimuksissa säännöllinen työaika on kuitenkin tätä lyhyempi, esimerkiksi 7,5 tai 7,25 tuntia vuorokaudessa ja 37,5 tai 36,25 tuntia viikossa, eikä näiden sopimusten perusteella kerry työajan lyhennysvapaata.

Työajan lyhennysvapaan tarkoitus on tasata työaika keskimäärin 36,6 tuntiin viikossa eli 1 732 tuntiin vuodessa (vuosi 2004). Päivittäisen 8 tunnin työajanlyhennys on nykyään 21 minuuttia ja kertyneet lyhennysvapaat saa useimmiten ”säästää”, jolloin ne voi käyttää palkallisena vapaana, esimerkiksi noin yhden päivän kuukaudessa. Osa työnantajista antaa liittää kertyneet tunnit vuosilomaan.

Nimitys "pekkaspäivät" juontaa vuoteen 1984, jolloin työajan lyhentämiseen tähtääviin päätöksiin osallistui ratkaisevasti valtioneuvoston kanslian tulopoliittinen selvitysmies Matti Pekkanen.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Tämä talouteen, kaupankäyntiin tai taloustieteeseen liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.